Отново на училище: Всички с маски в клас, предвиждат се кратки почивки в часовете

7464
Отново на училище: Всички с маски в клас, предвиждат се кратки почивки в часовете
Снимка: iStock

Близо 170 000 ученици и 30 000 учители, които се връщат от четвъртък присъствено в училище, ще носят маски през цялото време. Няма да се прави изключение за преподавателите, които са с поставена ваксина, а децата ще имат възможност да свалят предпазните средства само за няколко минути в средата на часовете, съобщава Труд.

Заповедта на министъра на здравеопазването за носенето на маски на закрито не предвижда изключение за имунизирани лица, обясняват от здравното министерство пред изданието по повод началото на втория учебен срок. До момента са ваксинирани 1 376 преподаватели, допълват от Министерството на образованието и науката. Общо 24% са желаещите имунизация от системата, като от просветното ведомство се надяват този процент плавно да расте. Най-много са те в област Кюстендил, а най-малко - в Монтана.

Защо ученици настояват за отмяна на изпити? (ВИДЕО)

Ученици с призив към Образователното министерство да отмени изпитите от Националното външно оценяване след 10. клас. Причината - младеж...

Освен малките ученици, на ротационен принцип присъствено се връщат и големите от 5-и до 12-и клас. Първите за две седмици на училище ще са 7-и, 8-и и 12-и, а останалите випуски ще бъдат на обучение от разстояние. От 18 февруари до 2 март присъствено ще са 5., 10. и 11. клас, а от 4 март до 17 март - 6., 9. и 12. клас. Всяко междучасие ще се отварят прозорците за проветряване, както и за кратък момент по време на час, когато децата ще могат да махат предпазните средства. Това е препоръка на МОН, като идеята е децата да правят почивка от предпазните средства.

В момента от разстояние се обучават 2 069 ученици, които са под карантина заради COVID-19. Остава наблюдението на децата за симптоми, дезинфекцията, пречистването на въздуха, спазване на разстояние по време на присъственото обучение, уточниха от просветното ведомство. На този етап не се планира второ масово тестване на учителите, което не изключва възможността при насочения здравен контрол по места РЗИ да тестват по-големи групи от хора - например преподаватели в конкретно училище, служители на предприятие и т. н., допълниха от здравното министерство и не уточниха дали се планира да се тестват ученици. От здравните власти зависи дали ще се наложи децата да се върнат да учат от вкъщи, но засега не се предвижда бъдещо затягане на мерките да засегне учениците, като надеждата е въвеждането на ротацията между класовете да сработи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование