Отпадат 30% от новите специалности във вузовете

9240
Отпадат 30% от новите специалности във вузовете

Близо 30 на сто от новоразкритите специалности във висшите учебни заведения ще отпаднат, стана ясно по време на образователен форум, който се проведе в Бургас по проект "Студентски практики" на МОН, предаде Стандарт нюз.

В дискусиите участваха представители на висши учебни заведения, студенти, местни власти, зам.-министър на образованието проф. Николай Денков и социалният зам.-министър Зорница Русинова.

Режат финансирането на вузове, обучаващи икономисти

Повече от половината от вузовете, които обучават икономисти, ще бъдат отрязани от държавно финансиране. Прогнозата е да бъдат премахн...

"Там, където съответната специалност се преподава качествено и има реализация на студентите, те ще бъдат подкрепени и даже ще получат по-голямо финансиране. Там, където няма реализация, парите ще бъдат спрени", заяви образователният зам.-министър Николай Денков.

Според последни данни 70% от завършилите изобщо не работят на позиции, изискващи висше образование, а за последните 10 години броят на специалностите в университетите се е увеличил двойно.

Ако предвидените промени в методиката за финансиране на висшето образование бъдат одобрени до лятото, те може да влязат в сила още през следващата академична година.

Направеният анализ показва, че в стремежа си да привлекат повече студенти, съответно и по-голямо финансиране за тях, българските университети се надпреварват да разкриват все повече нови специалности, които звучат атрактивно, но завършилите ги нямат никакъв шанс да се реализират.

И сегашните абитуриенти ги чака голямото плащане за диплома

Тази година на опашката за дипломи чакат по-малко от 60 000 зрелостници. Или поне с такива числа разполага oбразователното министерств...

"Личната ми оценка е, че около една трета от специалностите, разкрити в последните години, вероятно ще отпаднат", заяви зам.-министър Денков. Той уточни, че ще има университети с еднакви специалности, които ще бъдат закрити, където обучението дава слаби резултати, а в други университети същите специалности ще бъдат запазени, ако показват добри резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com