Пет вуза бълвали невалидни дипломи

26409
Пет вуза бълвали невалидни дипломи

Скандал с българските дипломи се разрази в Турция, след като стана ясно, че сме наводнили с "калинки" южната си съседка. Заради фалшиви тапии и академични справки Съветът за висше образование в страната, чиято абревиатура по ирония на съдбата е ЙОК (което значи "не" на турски), замрази признаването на тапии, издадени в университети в България, предаде Стандарт нюз.
Освен това студентите, които искат да се прехвърлят от български в тамошни висши училища, вече са лишени от тази възможност. Дипломите, които съветът вече е разгледал и легализирал, пък ще бъдат задържани до приключване на разговорите с българската страна.

"Шест години учих в България, а сега накъде?", чуди се Ясемин Гюмюшоглу. Момичето, което е на финалната права в Медицинския университет, днес трябва да държи държавния си изпит. Само дни по-рано разбира, че дипломата, която ще получи след това, може и да не й послужи, за да започне мечтаната работа като лекар в Турция.

"Реших да уча в България заради европейската диплома. Когато избрах да дойда тук, се очакваше всеки момент да станете член на ЕС", разказва Ясемин. Освен това не й достигнали точки за прием в Турция. Тъй като е с двойно гражданство и е родена в София, плаща по-малко от стандартната такса за чуждестранни студенти - само 5000 лева. Иначе сумата за студентите медици е 8000 евро на семестър.

"Ще се явя и ще си взема изпитите докрай, а след това сигурно ще специализирам в някоя друга страна, чиито дипломи се признават безусловно. Например в Германия", казва Ясемин. "Искам да се върна и да стана лекар в Турция, това е най-голямото ми желание".

По думите на Ясемин медицинските ни дипломи в южната съседка и сега се признават след приравнителен изпит. "Ако искаш да работиш в държавна болница, трябва да го държиш задължително. Той е по-труден, защото се набляга на практиката. Студентите в Турция се готвят по малко по-различна система. А в България акцентираме на теорията. Имам познати от по-горни курсове, които се върнаха в Турция, но не издържаха приравнителния. Много съм притеснена, ами ако не признаят дипломата ми?", тревожи се Ясемин. По нейните думи обаче в средите на турските студенти отдавна циркулира мълвата, че се печатат фалшиви дипломи. "Има измамници, които предлагат всякакви услуги и е лесно да се подлъже човек". Ясемин не знае точно за какви фирми става дума - турски или български, но факт е, че подобни слухове вече са градска легенда.

Ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, който е и шеф на Съвета на ректорите, също смята, че проблемът с фалшивите дипломи идва от страната на фирмите посредници, а не на университетите.
"Много от тях, след като ни доведат студенти от чужбина, продължават контактите си с тях и им предлагат всякакви услуги, включително академични справки и минаване в по-горен курс.

В замяна на това вземат комисиони, каза проф. Митев. Ако не успеят да получат реална справка от университета, правят фалшива. Митев вече е пуснал нарочна заповед учебните отдели и преподавателите да не контактуват с фирмите, а директно със студентите. "Включили сме такава клауза и в договора си с тях - че услугата им приключва с "доставянето" на студента, за което им плащаме 10% от таксата му. Вече изпратих копие от договора и на турския посланик", каза проф. Митев.

Големият проблем в скандала е, че засега не става ясно кой е виновникът за "калинките", с които заливаме Турция не от днес. Оказва се, че сред ректорите от 2 месеца се говори, че има индикации за подобен проблем и е възможно дипломите ни да бъдат "замразени".

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фархи още през май е изпратил писмо до просветното министерство с подобна информация.
По неговите думи проблемът е още от миналата година, когато Турция е въвела приравнителни изпити и тест за ниво на завършилите у нас. От МОМН обаче заявиха, че са научили за скандала едва тези дни и веднага са започнали проверка по случая. Междувременно, докато тече проверката, от сайта на министерството изчезнаха данните за дипломите, издавани преди 2012 година.

Източници от университетските среди обаче твърдят, че още преди време са били предупредени, че у нас има университети, които направо "печатат" дипломи без покритие.

Студентите идвали само за първия семестър и оттам-нататък преминавали от курс в курс, без дори да се мярнат на лекции. Става дума за четири държавни и един частен университет, уточни източникът ни. От държавните вузове три били в провинцията. Ако дипломите се печатат от университети обаче, те не биха могли да са фалшиви, защото ще имат всички атрибути, изисквани от държавата. Така че най-вероятно става дума за друга схема, при която се пробутват явни ментета. "Не мисля, че някой университет би се забъркал в издаване на фалшиви дипломи. Проблемът не е университетски или административен, той трябва да се разреши на ниво министерства", смята проф. Ваньо Митев.

Турция спря легализирането на дипломи от България заради фалшификации

Турция спря да легализира дипломите, издадени от български висши учебни заведения, заради фалшификации, до приключване на срещите със с...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com