По-високи стипендии ще има в пет гимназии във Варна

26414
По-високи стипендии ще има в пет гимназии във Варна
Снимка: Thinkstock

Министерството на образованието и науката реши да отпусне средства за допълнителни стипендии в пет варненски гимнации. Размерът на парите се определя на база на резултатите от предходната година на матурите по български език и математика, информира "Дарик радио".

Училищата, които ще получат държавни пари, са Първа езикова гимназия, Математическата гимназия, IV езикова гимназия и V езикова гимназия и руското училище "Александър Пушкин". Парите се отпускат само за стипендии и не могат да бъдат изразходвани за друго. Те ще влязат към делегирания бюджет на училището и се добавят към основната стипендия, която ученикът вече получава.

Над 7 хил. стипендии на български и румънски студенти в Англия са замразени

Общо 7448 стипендии на български и румънски студенти са спрени от британските власти заради съмнения за злоупотреби, пише Journal onlin...

За Първа езикова гимназия, която е от трета група, са предвидени най-много пари - по 55 лева на ученик. За втора група, където са класирани Математическата гимназия, IV езикова гимназия и V езикова гимназия, са 37 лева на ученик. Предвидената сума "Александър Пушкин", което е от първа група, е 20 лева на ученик.

Общият бюджет за варненските училища е 109 000 лв., а за цялата страна – близо 1.3 млн. лв. Възпитаниците на 95 гимназии в цяла България ще получат по-високи стипендии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com