Предстои да бъдат избрани творческите екипи в инициативата "Светилник" 2023/2024

1222
Предстои да бъдат избрани творческите екипи в инициативата "Светилник" 2023/2024
Снимка: МУЗИКАУТОР

Предстои училищата да изберат творческите екипи, които ще създадат техните нови химни в третото издание на националната инициатива "Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат". Инициативата се организира от сдружението на автори и композитори МУЗИКАУТОР и тази година се провежда под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката.

Десетки български творци – композитори, автори на текст и аранжимент от различни поколения и жанрове, взеха участие в конкурса за творчески екипи и влязоха в надпреварата за създаване на химни на осем училища от общините Бургас, Варна, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София.

По време на конкурса творческите екипи кандидатстваха със заявление и предложение за химн, създаден специално за всяко училище. След като преминат административна проверка, те ще бъдат насочени към осемте училища, които участват в "Светилник" 2023/2024. Задача на всяко от тях ще бъде да избере този творчески екип, с който смята, че ще работи ефективно за създаване на химн, отразяващ неговите идентичност, мисия и ценности. Срокът, в който училищата трябва да направят това, е 15 януари 2024 г.

В хода на инициативата творческите екипи и училищата ще работят за финализирането на произведенията, провеждането на репетиции с учениците, създаването на звукозапис и видеоклип за всеки химн. Кулминацията е концертът "Светилник" през м. юни, който ежегодно се превръща в незабравимо преживяване за стотици учители, родители, деца, творци и приятели на инициативата, които споделят своите общи ценности и идеали чрез химните.

В първите две издания на инициативата бяха създадени уникални химни за общо 13 училища, в които учат и преподават над 9000 ученици и учители. С училищата, които участват тази година, семейството на "Светилник" вече обхваща над 16 000 ученици и учители от цялата страна.

Инициативата "Светилник" се финансира от Културния фонд на МУЗИКАУТОР и се случва благодарение на усилията на организацията и на нейните партньори, сред които са Българската телеграфна агенция, Българското национално радио, Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" и Народният театър "Иван Вазов".

Повече за инициативата "Светилник" можете да научите тук.

Още: Ще остане ли София без концерт за Нова година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com