Професионалните гимназии ще приемат 42 655 ученици, в 22 паралелки ще има дуално обучение

2232
Професионалните гимназии ще приемат 42 655 ученици, в 22 паралелки ще има дуално обучение
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавните и общинските професионални училища и специалните училища ще приемат 42 655 ученици през учебната 2016/2017 г.

Това предвижда заповед, разписана от министъра на образованието Меглена Кунева.

През учебната 2016 - 2017 г. ще се учи по старите учебници за 1 и 5 клас, но с новата програма

През учебната година 2016-2017 г. ще се учи по старите учебници за 1 и 5 клас с изключение на учебника по история за 5 клас, който ще...

По план тази есен ще има дуално обучение в 22 паралелки в областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол. Учениците в тях ще изучават 16 професии: машинен техник; техник на прецизна техника; мехатроника; техник по транспортна техника, минен техник; електротехник; техник-технолог в дървообработването; оператор в дървообработването; техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, техник на електронна техника, техник на енергийни съоръжения и инсталации; текстилен техник; готвач; икономист; спедитор-логистик; техник на енергийни съоръжения и инсталации.

За деца със специални образователни потребности, с хронични заболявания и с физически увреждания са утвърдени 85 паралелки по професии, които не са противопоказани на здравословното им състояние, предаде OFFNews.

За осигуряване на повторно включване в професионално обучение на ученици до 16-годишна възраст, застрашени от отпадане или напуснали училище, са планирани 70 паралелки по професии с първа степен на професионална квалификация.

За да се разшири достъпът до професионално образование и обучение за възрастни без завършено образование и без придобита професионална квалификация е осигурен прием за вечерна и задочна форма на обучение в 192 паралелки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com