Прокуратурата: Търговията с отговорите за матурата не е престъпление

6980
Прокуратурата: Търговията с отговорите за матурата не е престъпление

Предлагането и продажбата на верните отговори за матурата не е престъпление.

Това става ясно от писмо, изпратено до Нова телевизия от Софийската районна прокуратура.

Матури 2016 в два последователни дни

Матурите и изпитите след 7 клас догодина за първи път ще бъдат в два последователни дни. Досега обикновено между изпитите се оставяше п...

Проверката започна, след като екип на Новините на Нова успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева.

От постановлението става ясно, че в схемата са замесени няколко души. Едните купуват отговорите за матурата през 2014 г. и ги препродават през 2015 г.

Според разследването фактът, че отговорите се разпространяват след започването на изпита показва, че най-вероятно те са изнесени от зрелостници, а след това се решават и разпращат.

Припомняме, че матурите тази година бяха съпроводени с няколко случая на изтичане на верните отговори. Тогава стана ясно, че в професионалната гимназия „Васил Левски” в Ихтиман учителите решават матурите на възпитаниците си, за да не бъдат уволнени! Това е част от картинката на "най-успешните матури", коментира тогава образователния ни министър Тодор Танев.

Дисциплинарни наказания за квесторите, виновни за преписванията на матурите

Дисциплинарни наказания за квесторите, в чиито зали се е преписвало по време на матурата, предвижда Просветното министерство. Това заяв...

Вече бивши служители на училището споделиха пред Нова телевизия, че причината да правят това е да се вземе бюджет за учебното заведение. Както добре се знае, принципът за разпределение на делегираните бюджети е парите следват ученика.

Схемата, по която се предават резултатите е следната– в 8:00 МОН изпраща матурата. Освен на учениците обаче, матурата се предава на екип от учители, които я решават и пращат SMS на учениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com