X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Родители питат министър Вълчев има ли "екшън план" за новата учебна година

6111
Снимки: Община Велико Търново
Омбудсманът изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обръщат към нея за съдействие, за да получат информация за предстоящата учебна 2020/2021 година в условията на очаквана нова вълна на разпространението на коронавирус.

Доц. Ковачева търси и очаква отговори дали е подготвена образователната ни система за бърза реакция в извънредни ситуации. Родителите очакват "екшън план" от МОН, обощават от институцията на обществения защитник.

Омбудсманът акцентира върху три основни аспекта на опасенията на родителите: готовността на училищата в страната да посрещнат учениците; какви мерки за безопасност са набелязани и за реакция в случай на диагностициране на заразен с COVID-19 в дадено учебно заведение.

Според Ковачева е задължителен и отговор от страна на МОН - какво е направено пред летните месеци за децата, които нямаха достъп до проведеното електронно обучение, така че те да не бъдат отново дигитално изключени през новата учебна година. Още повече след предвиденото въвеждане за постоянен процент от времето на децата, което ще преминава в дистанцицонно обучение.

От тази есен - един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

Ето част от въпросите, на които родители търсят отговорите, а омбудсманът обобщено ги поставя на вниманието на образователното министерство:

• Кои са предизвикателствата, които се идентифицират при стартирането на новата учебна 2020/2021 година и какви мерки са предприети за безопасност на учениците и работещите в училищата при провеждане на присъствена форма на обучение?

• Изготвен ли е анализ на училищните политики на база на проведеното електронно дистанционно обучение и очертани ли са слабостите и постиженията в тази връзка?

Интегрирани матури само след реформа в учебните планове, препоръчва омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев становище във връзка с публикуваните за обще...

• Изведени ли са добрите практики и какви действия се предприемат те да бъдат мултиплицирани в българските училища?

• Има ли единни стандарти по отношение на осигуряването на присъствието на учениците и провеждането на учебния процес при електронно дистанционно обучение?

• Какви мерки са предприети за гарантиране на равния достъп на учениците до качествено образование и за участието на всички ученици и учители в страната в онлайн обучение в случай, че се премине към него?

• Осигурено ли е техническо оборудване, интернет достъп и електронни устройства за нуждите на провеждане на електронно дистанционно обучение за учителите и учениците?

• В случай на необходимост от преминаване към обучение в електронна среда, имат ли готовност учебните заведения да преминат бързо към него при осигуряване участието на всички ученици?

Омбудсманът за проекта на МОН: Задължително онлайн обучение, но с осигурени интернет и устройства за децата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова във ...

• Има ли риск да останат училища без достъп до интернет и до електронни устройства за дистанционно обучение на своите учители и ученици? Министерство на образованието и науката наясно ли е кои са конкретните училища?

• Предвижда ли Министерство на образованието и науката в училищата да бъдат разписани действия и изготвени планове, свързани с организацията на работа, така че ръководствата да могат бързо и адекватно да реагират при установяване на случай/и на заразени с COVID-19?

• Обмисля ли се въвеждането на задължителни стандарти за действия при ръст на заболели ученици или педагогически и непедагогически персонал в училищата?

• Каква ще бъде ролята на Регионалните управления на образованието в тези процеси?

Диана Ковачева подчертава, че въпреки динамичната ситуация с развитието на вируса, трябва да се търсят решения, относими към различните варианти на развитието на пандемията.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално