Родителите искат президентско вето за задължителната предучилищна подготовка

13529
Родителите искат президентско вето за задължителната предучилищна подготовка

Родителски организации обявиха, че ще настояват за вето на президента срещу задължителната предучилищна подготовка. Явор Ганчев, заместник-председател на Сдружение „Национална мрежа на родителите”, обяви, че всички организации, които не подкрепят проектозакона, са заявили, че ще искат вето на президента за чл. 8, който предвижда задължителна предучилищна подготовка на децата от 4-годишни.

„Няма друга държава в света, в която да има задължителна и безалтернативна предучилищна подготовка. Министерство на образованието прави пропаганда на новия си проектозакон, поднасяйки фалшива и лъжовна информация с твърдението си, че това е европейско изискване. Във всички международни и български документи, свързани с българското образование, се говори за увеличаване на разнообразието в образованието и никъде не се говори за задължителна 4-годишна предучилищна подготовка. Това, което министър Игнатов и заместник-министър Милена Дамянова казват, са лъжи”, каза още Ганчев, цитиран от Фокус.

Янка Такева: Никой не казва, че 4-годишните ще започнат да учат

Никой не казва, че четиригодишните деца ще започнат обучение с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование. Четириг...

На състоялата се кръгла маса на 12 декември м.г., заместник-министърът на образованието Милена Дамянова е заявила, че проектозаконът е плод на работа на над 500 специалисти и представители на граждански организации. „Това е лъжа, тъй като над 90 % от обществото е против задължителната институционализация на най-малките деца”, каза Ганчев.

Законопроектът не е в полза на обществото, тъй като подменя отговорността за отглеждането и възпитанието на децата, които, по Конституция и по естествено право, се падат на родителите, а не на държавата. „С тази постановка в проектозакона за образованието, държавата пряко подменя родителската отговорност, с отговорност на институциите за децата, без възможност за отказ, без алтернатива”, каза още Ганчев.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com