С критика към Денков и призив за край на популизма: Софийския университет се обяви против безплатното висше образование

5496
С критика към Денков и призив за край на популизма: Софийския университет се обяви против безплатното висше образование
Снимка: БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 20 февруари 2024 г. прие с единодушие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа в сферата на висшето образование, касаеща отпадането на студентските такси.

Позицията, публикувана на сайта на най-старото висше учебно заведение у нас, гласи следното:

Реформите във висшето образование и науката в Република България трябва да са основани на дългосрочна визия, системен анализ, непрекъснат и съдържателен диалог с всички заинтересовани страни.

Още: За първи път в България: Стипендии от 72 000 лева за бъдещите студенти на INSAIT (СНИМКИ и ВИДЕО)

Общността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – най-старото и утвърдено висше училище, обучаващо най-голям брой студенти, от дълги години предлага стратегически решения и фокусира вниманието на обществото върху важни проблеми, включително с многобройни конкретни предложения за законодателни промени и принципно нови политики, но сериозните промени във висшето образование и науката в Република България не се консултират с нас, дори когато се предизвикват и обявяват от наши колеги в качеството им на политици, пишат от Алма матер.

Настояваме проектът за изменение и допълнение на Закона за висшето образование да не бъде внасян, а Министерството на образованието и науката незабавно да започне широко обсъждане с представителите на академичната общност и заинтересованите страни във висшето образование за изпълнението на Стратегията за развитието на висшето образование в Република България, нуждата от нейната актуализация и реално необходимите промени на нормативната уредба, се казва в позицията.

Най-важната промяна следва да бъде връщането към започналата преди 10 години реформа на висшето образование и промяната на финансовия модел, която включва стимулиране на качеството (чрез повишаване на тежестта на коефициента за качество при финансирането от държавата) и намаляване на необосновано големите разлики във финансирането на професионалните направления, които водят до свръхфинансиране на едни направления за сметка на постоянния недостиг при други, са аргументите на академиците.

Прекъсването на тази реформа саботира всеки опит на висшите училища да повишат качеството на образованието и генерира конфликти между тях. Политици от всички партии изразяват разбиране по този въпрос, но през последните три години никой от тях не направи нищо за решаването му, което показва сериозно разминаване между дневния ред на политическите партии и дневния ред на обществото, смятат от СУ.

Още: Софийският университет отваря вратите си за кандидат-студентите (СНИМКИ)

Оправданията, че няма средства за решаването на проблема, бяха опровергани от предложения за обсъждане законопроект, за чието изпълнение според мотивите на законопроекта ежегодно биха били необходими 150 млн. лв. допълнително.

Това са огромни средства, каквито не са били заделяни за висше образование на нито един етап от реформата в сектора, а сега виждаме готовност те да бъдат дадени за финансиране на спонтанна идея, която не е била обсъждана с никого и срещу която вече се чуха сериозни възражения, посочват от СУ.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и народните представители да изоставят повърхностните и популистки решения и да започнат широко обсъждане, което да намери най-добрия път за развитието на висшето образование, от което зависи бъдещето на икономиката и обществото, категорични са от Академичния съвет.

Още: Средно по 1050 лв. такса за обучение ще плащат студентите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com