С промени в закона: Елиминират политическите назначения при подбора на учители и директори

11347
С промени в закона: Елиминират политическите назначения при подбора на учители и директори
Снимка: БГНЕС

Нов подход за подбор на учителите ще бъде основна тема в хода на обсъждането на предстоящите промени в закона за предучилищно и училищно образование и съответните образователни стандарти. Това обясни образователният министър акад. Николай Денков пред депутатите от ресорната комисия. С тях ще бъде елиминирана възможността за политическо обвързване на учителските и директорските длъжности.

„Текстовете за деполитизация трябва да бъдат допълнени с по-прецизен запис за критериите и процедурите, по които ще се осъществява подбора на учители и директори, така че да се осигури качество”, заяви министърът, цитиран от Монитор. Промените в закона за предучилищно и училищно образование, в които е заложена забрана за осъществяването на политическа и партийна дейност в системата на предучилищното и училищното образование, трябва да бъдат гледани на първо четене в зала в четвъртък. С подготвяните промени те ще бъдат надградени и разписани по-подробно.

Образователният министър сезира КПКОНПИ срещу ректора на ТУ-София, сам си разписал бонуси

Министърът на образованието Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора на Техническия университет в София. Писмото на акад. Никола...

Новости ще има и в наредбата, която регламентира начина, по който се подготвят учителите. „Дигиталните умения не са най-големия проблем. Има друг тип дейности, в които изпитват затруднения – когато срещат агресия от учениците, работа с родители, работата с деца, чийто майчин език не е български. Ще поискаме менторството да бъде по по-системен начин, за да може всеки един учител, като влезе в системата да получи повече подкрепа от по-опитен учител”, заяви акад. Денков. По думите ми трябва да се потърси възможност и за по-разнообразни практики, за да могат бъдещите учители да минат и през практическа среда, която не е само в най-добрите училища в България.

Министърът обясни, че от около месец е създадена работна група, която да разгледа причините за слабостите в образователната система. В нея са включени социалните партньори, експерти от МОН. Основната идея е да се запази общата структура на образованието, както е замислена в закона от 2016-а, уточни акад. Денков. Той посочи, че там има добри примери като двустепенното образование в гимназиален етап и възможността за профилиране.

В закона обаче министърът вижда и слабости в някои важни елементарни – възможността да се инспектират образователните институции, оценката на качеството, възможностите за политизация на част от позициите. Работната група ще разгледа и учебните програми по предмети и етапи, как се работи по тях, броят на учебниците. За целта от МОН подготвят и методиката, която да е съобразена с различните възрастови особеност, темпът, с който се задават новите понятия, времето за повторение, упражнение и усвояване на материала. „Ще предложим предложения за промени, които да „излекуват” тези проблеми в системата”, заяви министърът. Той уточни, че тази работна група ще работи най-активно през летните месеци.

Една от промените, които ще се обсъжда е по-ранното започване на учебната година. Министърът  вече е дал задача на социалните партньори да изпратят свои становища. На база на тях след това идеята ще бъде представена и пред обществото с конкретика кога да започва и приключва учебната година, кога да са ваканциите, за да може да се проведе дебат.

МОН обмисля обединяване на университети

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответстви...

По време на дискусията депутатите повдигнаха въпроса за разделението между хуманитарните и природните науки в университетите и защо едните учени са по-добре финансово подкрепени. Министърът обаче бе категоричен, че няма пренебрежение към тези дисциплини.  Той обаче посочи, че учените в областта на социалните и хуманитарните науки публикуват по-малко в международни статии, въпреки че броят на спиранията в е по-голям спрямо този в другите направления. Затова по думите му не трябва финансирането да се нагажда спрямо тях, а те са търсят мястото си сред световните образни.

Костадин Костадинов от „Възраждане” запита министъра защо МОН има договори с фондация „Заедно в час”, след като акад. Денков е бил част от Управителния ѝ съвет. Министърът обаче обясни, че договорите са сключени още преди да стане министър и след като е встъпил в длъжност не е имало нови. Вече не и част от „Заедно в час”. „Ако знаех, че щях да стана министър, нямаше да вляза в Управителния съвет. Аз бях поканен като предишен министър, учен, преподавател във висше учебно заведение с идеята да им помогна как да си планират работата и да я реализират в ползва на училищата в България. Когато станах министър, си подадох заявката да изляза от УС, за да се избегнат такива въпроси”, заяви акад. Денков.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com