X
 
 

Ще постигнат ли всички училища 20% увеличение на заплатите?

4022 2
photo of Ще постигнат ли всички училища 20% увеличение на заплатите?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Сериозно напрежение сред учителската гилдия предизвиква обещаното от 1 януари увеличение на учителските заплати с 20%. На много места учители се оплакват, че още не са получили очаквания плюс, други пък изразяват съмнения, че изобщо ще вземат договорената добавка от 20 на сто към възнагражденията си.

"Някак изведнъж прословутите 20% на учителските заплати се оказаха едва 10", оплаква се в Twitter учителка с псевдоним Sunshine witch. Друга споделя, че все още няма яснота кога изобщо ще получи увеличението си. Трета прогнозира, че както и други пъти, и този път това ще се случи чак през март, сочи обобщение на в. "Сега" по темата.

Над 900 училища у нас преустановиха учебни занятия

В 901 училища днес, 23 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия. От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област...

Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София, в някои училища излишно се създава напрежение с твърдения, че не може да се увеличат заплатите на учителите. По думите му необходимото условие да се реализира увеличението е налице - нормативната база е реализирана в пълен формат, за разлика от минали години, когато това е ставало чак през март.

"Започнаха обсъжданията на формулите по общини. Тук ролята ни като директори е изключително съществена, за да изработим балансирани формули като добра база за наличие на средства през годината по всички дейности. Министърът е пуснал указание към общините за промени във формулите, така че всяко училище да получи средства за 20% увеличение. Всеки добър счетоводител вече е сметнал необходимите средства най-напред за заплати, а после и очаквани разходи за издръжка. Пак от него се очаква да си изиска от общината необходимо 1/12 средства за януари и февруари със завишение от 20%, за да стигнат средствата ни за изплащане на заплати", обясни наскоро той.

По думите на Стаматов училищата, които няма да успеят да постигнат заложеното увеличение, ще са съвсем малък брой - между 5 и 10 на сто, т.е. между 120 и 240 на брой. Прогнозите на колегата му Асен Александров, директор на 51-во училище в столицата, също гласят, че ако има училища, които няма да постигнат заветните 20%, то те ще са стотина, или около 4-5% от системата. Причините могат да се търсят в по-малкия брой ученици през т.г., водещи до по-нисък бюджет, в по-високите заплати на преподавателите, изчислени на базата на повече ученици, както и в неоптимизирания персонал. По думите му обаче и те би трябвало да успеят да увеличат възнагражденията на преподавателите си с поне 15 на сто.

Очакванията на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и неговия председател Юлиан Петров пък са, че около 10% от учебните заведения няма да успеят да увеличат с 20% заплатите на преподавателите си, въпреки че процентът е договорен по безспорен начин в колективния трудов договор. "Напълно възможно е някъде увеличението да е и 10%, ако в училището има сериозен отлив на ученици. Все още е сложно да се прогнозира, защото нещата зависят от финансовите буфери на съответното училище и възможностите на общините", смята той. По думите му неприятното в случая е, че някои учители ще получат увеличенията си през януари, а други - чак през март. За да не става в бъдеще така, той препоръчва третата стъпка от обещаното увеличение да е през октомври 2019 г.

Близо един милион лева ще получат три училища в Петрич

Близо един милион лева ще получат три училища в Петрич, съобщава кореспондентът на Actualno.com. Три училища от Петрич ще получат...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Заплатите увеличени с 20%, а парите за издръжка на училищата - за ремонти, обзавеждане и учебни технически средства? Училищата пълни с 40годишни разбити мебели със зеещи врати.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Начини за увеличаване на заплатите 1 Начини за увеличаване на заплатите преди 2 месеца Профил на трол?
    Ще постигнат ли всички училища 20% увеличение на заплатите зависи от това дали средствата отпуснати с гласувания от НС бюджет на РБ за 2019 г. ще стигнат. Ако не стигнат може да се стигне до печатане на пари както преди 20 години или на вземане на външни заеми.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
10 безумия на телевизиите за Великден

 1. "Задръствания на изхода от София" Репортаж за задръствания на изхода от София. Попаднала сред задръстване на изхода от София, репортерката...