Синдикатът на българските учители одобрява тестването на ученици всяка седмица

7354
Синдикатът на българските учители одобрява тестването на ученици всяка седмица
Снимка: iStock

Синдикатът на българските учители към КНСБ одобрява идеята на Министерството на образованието и науката ученици да бъдат тествани всяка седмица за Covid-19, заяви лидерът на синдиката Янка Такева. Тя коментира и призива за ваксиниране на преподавателите:

"На 1-ви, когато се върнем на работа в учебните заведения, както и в София, и във Варна, във Велико Търново, РЗИ-тата ще минават по учебните заведения. Ако учебното заведение иска учителите и останалия персонал да се ваксинират, РЗИ-то да отиде на място".

Ето ги насоките на МОН срещу COVID за новата учебна година

Дори и в часовете по физическо възпитание и спорт, които се провеждат в училищните салони, учениците ще са задължени да носят маски. То...

Междувременно заради пандемията и риска от заразяване с Ковид-19 близо 3500 учители в страната се пенсионираха, а до края на календарната година цифрата вероятно да нарасне с още около 500, добави председателят на СБУ Янка Такева. 

Заради дистанционното обучение и дългото пребиваване пред компютъра много от педагозите получиха нови заболявания, особено на очите, допълни Такева. По думите й това е накарало синдикатът да поиска изменения в Кодекса на труда, чрез които работният ден на учителите да бъде намален от 8 на 6 часа. Освен това СБУ настоява да се увеличат щатните бройки в образованието и да се намали нормативът преподавателска заетост. По думите на Такева това ще даде шанс в системата да бъдат задържани учителите с ТЕЛК, които са около 4 хиляди. Тя уточни, че в момента недостигът на кадри в сектора е сериозен и се търсят 1450 учители. Освен математици, химици, физици, инженери, вече липсват и преподаватели по български език и литература.

МОН трябва да разработи политика за кадрово обезпечаване на системата, допълни Такева. Според нея така ще може да се постигне и намаляване на феминизацията на сектора, в който 85 на сто от работещите са жени.

Нужно е изменение на закона за предучилищното и училищното образование, за да може в условията на пандемия да имаме възможност да изтегляме учебната година с една-две седмици по-рано, каза още Такева. Според нея сега, на 15 септември, каквато и да е ситуацията, е редно да има тържествено посрещане поне на първолаците. Такева допълни, че подкрепя напълно идеята за редовно тестване на учениците за Ковид-19 и изрази надежда, че родителите ще реагират адекватно и ще дадат своето съгласие.

От Съюза на българските учители искат заплатите да стигнат 1300 - 1400 лв.

В момента една работна заплата от порядъка на 1300-1400 лева е напълно приемлива. Това коментира Константин Янков, председател на Съюза...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com