Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

1308
Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Новите конкурси за директори не минаха без съмнения за липса на обективност. Учители и директори коментират помежду си, че замислената прозрачност не се е случила докрай, а доминацията на регионалните управления по образованието, чиито представители в комисиите по избор вече са повече, е била много сериозна. Според педагози на някои места са избрани очакваните кандидати, които са били хора на дадена политическа партия. Официално сигнали за нередности има само от 2-3 училища, пише в. "Сега".

Конкурси, пораждащи съмнение

Най-сериозно медийно присъствие получи казусът със 192-ро средно училище "Христо Ботев" в Бистрица. За него съобщи Екатерина Салмаси, представител на Обществения съвет към училището и член на комисията, провела изпита, която освен нея включва и още трима експерти на регионално управление на образованието София и един на Столична община.

ОЩЕ: Още на първи кръг: 14% от кандидатите за директори на училища отпадаха

Салмаси разказа, че за директор е избран кандидат, чийто отговори при изслушването във втория етап на конкурса са били крайно незадоволителни за разлика от тези на другия кандидат - настоящият зам.-директор на училището, който, по думите й, се представил блестящо. Той обаче е получил най-ниска оценка единица, което означава, че не отговаря на никакви критерии.

"Видях разликата в кандидатите и тяхното представяне. Всички приказки на Ваня Кастрева и РУО какви директори търсят и всички изисквания на МОН просто се сринаха пред очите ми и видях една голяма лъжа. Избраха кандидат, който няма идея за проблематиката на училището, нито има ясна визия за бъдещето му. Кандидат, който не е спечелил конкурса за собственото си училище, но печели конкурса за чуждо", заяви Салмаси.

На 13 март тя подава жалба в МОН и в РУО за спиране на конкурса и с искане видеозаписите от него да бъдат прегледани от независими експерти и да бъде насрочено ново интервю. В същия ден, часове по-късно, обаче, е прекратено трудовото правоотношение с предходния, вече пенсиониран директор, и е подписан договор с новоизбрания директор. Оцененият на второ място кандидат получава резултата от изпита в последният възможен момент - на 14 март вечерта, а на 15 март новата директорка поема поста от пенсионираната такава.

ОЩЕ: За по-бързо кариерно развитие на хиляди учители: МОН предлага промени в наредба

Най-скандалното е, че в отговора, който на 22 март Салмаси получава от РУО, й е обяснено, че конкурсът не може да се оспорва и обжалва, защото не е разписано нито в Кодекса на труда, нито в наредбата за съответния конкурс. Любопитна е и аргументацията, в която не се дава пълен анализ на критериите за оценка. "Крайните оценки на двамата кандидати са близки. Представянето и на двамата е добро. При единия кандидат личи повече притеснение, но по-добро познаване на нормативната уредба. При другия кандидат - по-уверено представяне, с не толкова категорично познаване на нормативната уредба", посочат от РУО. За Салмаси най-притеснителното е, че записите от изпитите за училищни директори се пазят точно два календарни месеца и после се унищожават. "Това означава, че ще се съхранят до 11 май. Времето е наистина ценно, а те се опитват да го печелят с разтакаване", смята тя.

Други казуси с политически привкус са за избора на директори за две училища в Хасково. Нередности има около директорските конкурси за училищата ОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Св. Климент Охридски". Според сайта конкурсът в първото училище е спечелен от протеже на ГЕРБ, което е имало най-малко точки на първия тур, а във второто нещата умишлено са саботирани в очакване на политически правилния кандидат.

ОЩЕ: Визионери, не администратори: Започват директорските конкурси

Съмнения за манипулации и преправяне на оценки са посочени и за училище ОУ "Св. Иван Рилски", в което е нямало видео наблюдение, което прави невъзможно доказването на нередности. Учители са потърсили помощ за неморалното поведение на членовете на местното РУО от Синдиката на учителите, но от там са им отговорили, че властимащите са извършили райониране в сферата на образованието и Община Хасково е дадена на ГЕРБ.

Съмненията не бяха разсеяни и за директорския пост в НГДЕК, където конкурсът бе спечелен от досегашния директор Мариела Папазова. Срещу нея имаше сериозни сигнали за множество нарушения от родители, а министерството на култура започна проверка. Резултатите от нея обаче така и не са обявени.

Припомняме, че от 276 училища, за които бяха обявени конкурси, само 200 успяха да се сдобият с нови директори. За останалите ще се обявят нови конкурсни процедури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com