Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Треска за кандидатстване след VII клас седмица преди изпитите

12 май 2017, 08:40 часа • 2543 прочитания

Треска за кандидатстване след VII клас седмица преди изпитите. Резултатите тази година ще са в точки, а не в оценки. Държавният план прием за новата учебна година вече е утвърден.

Утвърденият план прием предвижда 60 748 ученици да се обучават в 2324 паралелки, припомня bTV.

Профилираните паралелки са малко повече от професионалните.

Сред профилираните, най-голям е броят на паралелките по "чужди езици" – 406 за цялата страна.

Прави впечатление големият интерес към новите паралелки по "софтуерни и хардуерни науки" – те ще бъдат 140. На трето място са природните науки, а на четвърто по "предприемачество".

Външното оценяване след VII клас по български език и литература е на 19 май, а по математика на 22 май.

Завършилите VII клас вече ще са с основно образование. Всички ще участват в надпреварата къде да продължат да учат. Резултатите от изпитите ще са в точки.

Училищата могат да изберат и два различни учебни предмета при образуването на бала за прием след VII клас. Става въпрос за предмети от свидетелството за завършено основно образование, като оценките от тях отново се преобразуват в точки. Може да се вземат предвид и резултати от олимпиади или състезания.

"Учениците могат да кандидатстват в неограничен брой желания, но една паралелка е едно желание – това трябва да се знае", заяви Милка Коджабашиева от МОН.

Затова е важно при попълване на документите родители и деца внимателно да обмислят и подредят желанията.

Между 16 и 22 юни се подават заявленията за кандидатстване в училищата. Те са задължителни. Могат да се подадат и електронно.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес