Творба на Радичков - преразказана в помагало заради неуредени авторски права

11596
Творба на Радичков - преразказана в помагало заради неуредени авторски права

Неуредени авторски права между издателство и наследниците на писателя Йордан Радичков се оказаха причина децата в 10-и клас да не могат да прочетат разказа му "Нежната спирала" в оригинален вид. Вместо това творбата е преразказана, пише в. "24 часа".

Новината стана факт след сигнал във Facebook на един от участниците в Стратегическия съвет на президента - Гергана Пирозова. Тя открила "новината" в помагалото за X клас на дъщеря си. Става въпрос за "Христоматия" на издателството "БГ учебник". В него е публикувана цялата литература, която учениците трябва да прочетат и знаят в VIII-и, IX-и и X-и клас по новата програма на министерството на образованието.

Внукът на Радичков представя новата си книга във Враца

Йордан Димитров Радичков, внук на бележития писател Йордан Радичков, представя днес във Враца книгата си „Игра на гъски”. О...

Разказът "Нежната спирала" е на една от последните страници на сборника. До заглавието му обаче в скоби е изписано, че произведението е преразказ, а не оригиналното. Под линия след текста авторският колектив уточнява: "Поради несъгласие на наследниците на автора разказът да се публикува в учебници и помагала предлагаме подробен преразказ на произведението, направен от Цветана Милчева".

От издателството не признават директно редно ли е да се учи преразказ, а не оригинал и посочват, че неуредените авторски права са спънка не само за тяхното помагало, а за продуктите на всички останали издателства.

Не сме искали нито стотинка, когато се използват текстове на баща ми от "Ние, врабчетата" или "Жабешки истории" в учебници от първи до четвърти клас - предоставили сме ги напълно безвъзмездно, без стотинка! Всички тия "сателитни" христоматии са като хранителни добавки. Искат ми "Ноев ковчег" примерно, който да бъде сведен до 10-ина страници от 240! Как да се съглася? Не сме им дали авторските права! Сякаш ние сме някакви хищници. Просто пазим паметта на баща си и преценяваме къде и кога да бъдат публикувани неговите творби. А въпросното издателство не ме е търсило и не познавам авторката, която се е наела да преразказва Радичков. Но пък защо не - нали и децата ще го преразказват. Това е идеята", коментира синът на писателя, Димитър Радичков.

"Баща ми е достъпен, достатъчно издаван. Може да се прочете поне на 100 места в интернет. Всеки може да види оригинала на разказа. Не искам да коментирам преразказа, не съм го чела", каза сестрата на Димитър - Роза.

За 24 май: "Нежната спирала" на Радичков

По случай деня на българската писменост и култура - 24 май, днес в Actualno.com, уважаеми читатели, ще откривате откъс от книга или пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com