Учителите ни прогресивно застаряват

6887
Учителите ни прогресивно застаряват
Снимка: БГНЕС

В България повечето преподаватели се оплакват от закъсненията на учениците за час. 10% от българските учители работят в училища, където 60% от децата идват от социално слаби семейства, а 18,2% от учителите преподават в училища, където на 60% от децата българският език не им е майчин, предава БГНЕС.

Освен това повечето учители в страната ни са вече възрастни. 5,8% са на възраст над 60 години, 40.9% са между 50 и 59 годишни, а 31.5% са на възраст между 40 и 49 години. Повечето млади не желаят да преподават. Повечето учители у нас имат 20-годишен опит. По тази причина е много важно да се развива наставничеството, защото така ще може да се обърне специално внимание на младите учители и да се предотврати изпадането им от системата.

Кастрева се надява на политическа воля за корекция в заплатите на учителите

Обвиненията за случаите с "мъртвите души" в училищата имат своето основание, че реформите са частични. Това каза зам. - министърът на о...

Това става ясно след проведено за втори път международно изследване за преподаване и учене TALIS. Това е международно сравнително изследване на условията за преподаване и учене в различни образователни системи. Въпросното изследване е направено у нас през април 2013 г. и обхваща 197 училища и директорите им.

Едва днес данни от него представи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Фокусът на изследването през 2013 г. пада върху ролята на училищното ръководство за подпомагане на работата на учителите. Целта на самото проучване е да подпомогне страните, в това да създадат политики в ключови области в образованието. Сравнението за страната ни е на базата на събраните данни от първото проучване, направено през 2008 г., както и на базата на средните за 24 страни показатели.

От въпросното изследване става ясно, че 94% от учителите са доволни от избора си на професия, но са оценени само от 20% от обществото. Кастрева посочи и някои от основните проблеми в образованието в момента у нас като засегна темата за т.нар. “мъртви души” в училищата. Става въпрос за тези ученици, които по документи се водят в дадено школо, но де факто, не учат там.

Тя посочи, че е направена от инспектората проверка по случая с 500 мъртви души, като е установено, че те са от вечерни училища или самостоятелна и задочна форма на обучение. На директорите, където са установени въпросните случаи са наложени административни наказания. Всички случаи са от София-област, София-град и от Пазарджик.

Допълнителни длъжности в училище ще облекчат учителите

Въвеждането на допълнителни длъжности в училище и регулирането на норматива би облекчило работата на учителя. Това каза в интервю за БГ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com