В дъното на класацията сме по владеене на чужди езици

16008
В дъното на класацията сме по владеене на чужди езици
Снимка: iStock/Guliver

Българите са предпоследни в ЕС по владеене на чужди езици, информира вестник "Сега". Данните са от нов доклад на Евростат, който обаче се базира на информация от 2011 г. Анкетирани са хора между 25- и 64-годишна възраст.

61% от хората у нас са заявили, че не знаят нито един език, различен от родния им. Това ги отвежда само една позиция преди унгарците, където 73% не говорят чужди езици.

Доброволци от чужбина ще учат деца в Ловеч на чужди езици

В началото на март  в Ловеч пристигнаха четирима доброволци от Европейската доброволческа служба по проект „Active and healt...

Като цяло засвидетелствалите чуждоезикови знания у нас са 39%, като малко над 24% от тях заявяват, че знаят 1 език, около 12% - два езика, и около 3% - три и повече.

Абсолютен антипод на ситуацията у нас е тази в Люксембург, където 99% от населението в трудоспособна възраст знае най-малко 1 чужд език, Литва (97.3%), Латвия (94.9%), Дания (94.1%), Словения (92.5% ), Финландия (91.8%) и Швеция (91.8%).

Близо две трети от хората в трудоспособна възраст, които живеят в страните-членки на ЕС, знаят поне един чужд език, а останалата една трета съобщават, че не знаят никакви чужди езици.

Според статистиката най-склонни да учат чужди езици са младите хора. 77.2% от населението на ЕС на възраст 25-34 години съобщават, че знаят най-малко един чужд език. Този дял намалява за всяка следваща възрастова група.

Евростат: Безработицата в България и ЕС спада спрямо година по-рано

Безработицата в България през април 2014 г. се понижава до 10,1% от 10,2% през предходния месец. Това показват изнесените днес данни на...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com