X
 
 

В сайта на МОН ще има новини за хора с увреден слух

442 0
photo of В сайта на МОН ще има новини за хора с увреден слух
До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството. Това обяви зам. - министърът на образованието Деница Сачева по време на първата международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация"."

"МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал за новини на хора с увреден слух. Те се правят съвместно с децата от професионалната гимназия „Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“, обясни зам.-министърът.

Ученици ще започват първия си час с творби на Петко Славейков

“Да започнем деня със Славейков” е една от инициативите по време на Славейковите дни във Второ основно училище “Петко...

Сачева каза, че изключително впечатляващи са очилата, които превръщат текст в звук, разпознават лица, пари, както и софтуерите, които превръщат звук в писмена реч, за да могат децата да четат. Според нея технологиите са необходими, за да може учители и родители да общуват с децата с увреждания, а учениците и хората с увреждания също да имат възможност да общуват с нас.

"В следващите 2 години ще инвестираме в дигитализация на образованието и една част от тях ще бъдат насочени към пилотното въвеждане на такива технологии в образованието. Те не са панацея, а инструмент, който ни събира, а не разделя“, каза Сачева.

Такива технологии се използват в специализираните центрове за деца със специални образователни потребности. В общообразователната система те са около 22 000 - 18 000 са ученици, а 4000 са в детските градини и целта на министерството е всички те да имат достъп до такива технологии.

На въпрос на БГНЕС дали училищата са достъпни, тя призна, че не всички са такива и обяви, че както досега и догодина ще отделят около 1 млн. лева за достъпност.

В Русе стартират консултации, насочени към важността на образованието

Сдружение БРТИМ (Българо-румънски трансграничен институт по медиация) със свои специалисти предоставят мобилна услуга, насочена към род...

Зам.-министърът обяви, че миналата година са били обучени 1700 специалисти от детските градини, за да могат да правят ранна диагностика и скрининг на деца от 3 -3,5 г. за различни обучителни трудности.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално