ВАС: Петър Стоянович е позволил 500 деца да учат в опасна за живота им сграда

12365
ВАС: Петър Стоянович е позволил 500 деца да учат в опасна за живота им сграда
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени Заповед № РД 09 – 95/21.02.2014 г. на бившия министър на културата Петър Стоянович, с която той настани близо 500 ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в опасната за живота и здравето им сграда на ул. Св. Св Кирил и Методий № 64 в близост до Женския пазар в София. Това стана с решение на съда по делото, заведено от родители на ученици от гимназията.

В своето решение съдът отбелязва ,че "еднопосочно всички доказателства, ведно с гласните такива, сочат, че сградата е била непригодна за използване на училищна сграда, считано от 30.09.2013 г., когато са настанени учениците, доколкото състоянието ѝ в техническо и хигиенно отношение не е позволявало такова използване.... Описаното по-горе състояние на сградата за посочения период, безспорно и очевидно застрашава живота и здравето на децата /ученици в училището/, както и техните учители."

Освен това съдът е установил "трайно бездействие за привеждане на сградата в съответствие с целите, за които се предоставя".

ВАП: Петър Стоянович е позволил деца да учат в опасна сграда

Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури са били настанени незаконосъобразно в сградата на 13 ОУ на ул. "Св. Кирили...

Съдът припомня, че "задължение на държавата, в това число и на Министъра на културата, при изпълнение на възложените му нормативно задължения, е да защитава и гарантира основните права на детето във всички сфери на обществения живот. Сред посочените такива като културна среда и образование, на първо място следва да се постави въпроса за физическото оцеляване на децата и опазване на техните живот и здраве. В тази насока, предприетите фактически и правни действия на Министъра на културата по предоставяне на процесната сграда без съобразяване на състоянието ѝ с целите, за които се предоставя, са незаконосъобразни, доколкото са при липса на предварително /преди настаняване на учениците/ установяване на състоянието на сградата, застрашаваща живота и здравето на учениците и учителите; както и при несъобразяване на констатациите по състоянието ѝ с оглед постигане на целите, за които се предоставя," пише още в решението на ВАС.

Съдът установява още, че от "показанията на свидетелите, преценени в контекста на писмените доказателства, по категоричен начин се установява, че за всеки от периодите... състоянието на сградата е било такова, че не е позволявало провеждането на адекватен учебен процес."

Пред Actualno.com ищците споделиха, че са доволни от решението на съда, доколкото то по изключително категоричен начин показва тяхната правота в спора, разкъсвал училището само преди 1 година. Това е уникално дело за страната ни, тъй като е първото, при което поведението на един министър по настаняването на деца в училище е окачествено като "трайно бездействие", "безспорно и очевидно застрашава живота и здравето на децата /ученици в училището/, както и техните учители". За тези очевадни факти бяха слепи десетки институции месеци наред, припомнят родители. Единствената медия, която от самото начало на казуса и до момента, отразяваше фактите такива, каквито са и в съответствие със законодателство беше Actuаlno.com, въпреки неприятните обаждания и писма, които получаваше и продължава да получава.

Предистория

Припомняме, че от учебната 2013-2014 година учениците от Националната гимназия за древните езици и култури (НГДЕК) бяха временно настанени в сградата на бившето 13 ОУ на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 63, до Женския пазар в София. Сградата бе във видимо лошо състояние, а редица документи показаха, че тя дори е опасна за живота и здравето на децата. Въпреки това те бяха оставени да учат там в продължение на месеци. Едва през март 2015 година децата бяха върнати в ремонтираната с европейски средства сграда на ул. "Баба" №16 в кв. "Модерно предградие".

Нови нарушения в конкурса за директор на НГДЕК

Днес, 27 юли учители, родители и ученици на Националната гимназия за древни езици и култури се събраха пред Министерството на културата...

Преди близо две години родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу Министерството на културата за поставяне в опасност на живота и здравето на децата им. Според жалбата, със своите действия и бездействия, както и със заповед на министър Петър Стоянович от 21 февруари 2014 г., ръководството на министерството е причинило постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като учениците учат в сграда на ул.”Кирил и Методий”, определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората.

За ремонт на сградата на гимназията на ул. "Баба" №16 в кв. "Модерно предградие" са отделени 2,2 млн. лева евросредства. Ремонтът е приключен през ноември 2013 г., но въпреки това НГДЕК не се връща там, благодарение на действията и бездействието на министъра на културата, казват родителите. По този начин бе поставен под въпрос целият финансиран със средства на европейския данъкоплатец проект. Всичко това се случи, въпреки че още през септември 2013 г. Столична община връчва на министъра протокол, че сградата на ул.”Кирил и Методий” е опасна и се нуждае от сериозен ремонт. Представен му е и технически паспорт на сградата, който също свидетелства за плачевното ѝ състояние.

Предупреждението е пренебрегнато и след изрично настояване от директора на Националната дирекция за строителен контрол от декември 2013 г.

Изготвената по поръчка на министерството експертиза, която потвърждава за пореден път през януари 2014 г. опасността и състоянието на сградата, е скрита от обществото с мотиви за конфиденциалност. През февруари 2014 г. Петър Стоянович най-сетне реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но бързо се разколеба и издаде нова заповед за оставане в опасната сграда на 13-то ОУ, която родителите обжалваха.

„Задължение на държавата е да гарантира живота и здравето на хората, особено на децата”, коментира защитникът на родителите адв. Александър Кашъмов. „Какъв по-важен смисъл има от съществуването на публични институции?” Жалбоподателите поставиха и въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, известен в статистиките на МВР с криминалния си облик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com