Висшето образование у нас: Броят на студентите расте, но успяват ли да се реализират?

3123
Висшето образование у нас: Броят на студентите расте, но успяват ли да се реализират?
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

През настоящата година българското висше образование отчита 4 положителни тенденции, а освен това един негативен тренд вече е пречупен. Става въпрос за подобряване на реализацията на завършилите на пазара на труда, увеличаване на научните публикации, ръст на чуждестранните студенти у нас и увеличаване на дела на студентите, които се обучават в съвместни програми между български ВУЗ-ове и образователни институции в чужбина.

Негативната тенденция, която е прекратена, е свързана с броя на студентите у нас – през последните две години той се увеличава и отново е над 200 хиляди. Преди 10 г. броят им е бил над 260 хиляди, а през пандемичната 2020 г. е отчетено, че е спаднал под 200 хиляди. Очаква се през следващите 7 г. броят им да нараства, а този положителен ефект ще престане през 2028 г., когато отново се очаква рязък спад.

МОН иска повишаване на заплатите на университетските преподаватели и стипендиите

Министерството на образованието и науката е за повече инвестиции във висшето образование през 2023 година, с които да бъдат увеличени з...

Това са изводите на Министерството на образованието и науката, които представиха новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Тя сравнява 52 ВУЗ-а в рамките на 52 професионални направления чрез десетки показатели – учебен процес, среда на образование, социално-битови и административни услуги, престиж на ВУЗ-овете, реализация на пазара на труда. Изготвена е по поръчка на МОН от консорциум, съставен от Институт Отворено общество – София и "Сирма Солюшънс".

Сподели с твоите приятели

Колко и кои висшисти се реализират на пазара на труда?

През последните години 54% от завършилите висше образование са се реализирали на пазара на труда на позиции, които не изискваха такова образование. Според тазгодишните данни този процент е 46 на сто.

Делът на регистрираните безработни сред българските граждани, завършили през последните 5 г. висше образование, е спаднал до 2% от 3,5% през изминалата година. "Това е най-ниската регистрирана безработица сред завършилите, откакто съществуват данни от рейтинговата система – 2011 г.", обяви министърът на образованието проф. Сашо Пенов.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 17% през 2022 - от 25% през 2014. Намалял е броят на зрелостниците, които предпочитат да учат в чужбина, а броят на чуждестранните студенти у нас се увеличава двойно за десетилетие, като делът им е над 8%.

Училищни директори с 10 предложения до следващия редовен министър на образованието

Рязка промяна в образователната система, свързана с освобождаване на учебните програми от излишни факти, промяна във формата на изпитит...

"Продължава и процесът по въвеждане на приоритетни професионални направления и защитени специалности, в които на пазара на труда има недостиг на кадри, а в същото време малко кандидат-студенти избират да учат в тях. Важно е да се осигури ефективна връзка между образование, наука и бизнес", каза още Пенов.

Кои висшисти получават най-добри заплати?

Новото издание на Националната рейтингова система за поредна година показва, че има съществена разлика в средните нива на доходите и в безработицата в зависимост от завършеното професионално направление и в зависимост от завършеното конкретно висше училище. Най-ниска безработица – около 1%, се наблюдава в специалностите медицина, военно дело, фармация, стоматология, математика. Най-висока – 3,7%, е при социалните дейности. Следват животновъдство, науки за земята, педагогика, растениевъдство, хранителни технологии.

Най-висока степен на приложение на висшето образование – над 90% - се наблюдава при медицина, военно дело, теория и управление на образованието. "Може би трябва да помислим за обучение на кадри в областта на туризма, но усилията трябва да са насочени в средното професионално образование", отчетоха от МОН и Георги Стойчев - ръководител на консорциума, разработил системата.

Средният облагаем доход на завършилите информатика и компютърни науки е най-висок – 3456 лв., следват математика – 2771, комуникационна и компютърна техника – 2731, медицина – 2711. Металургия с 2510 лв. е в топ 10, а там са с най-нисък успех в България. Приемат студенти с ниски резултати, но при завършването им се реализират сред висшистите с най-високи доходи в страната.

За поредна година лидери по облагаем доход са завършилите информатика и компютърни науки в СУ – над 5500 лв. Следва администрация и управление в Американския университет, както и информатика и компютърни науки в Нов български университет.

Близо 1500 български деца и ученици се включиха в забавно програмиране

Близо 1500 деца и ученици от България се включиха с 458 събития в Европейската седмица на програмирането, която се проведе от 8 до 23 о...

Иначе с най-висок успех са студентите в медицина, фармация и стоматология. Що се отнася до конкретните ВУЗ-ове, в Американския университет в България специалността администрация и управление е с най-висок успех за страната - 5,78, право в СУ е с 5,74, следва медицина в МУ – София.

Къде и в кои специалности има най-много студенти?

Най-много са се увеличили студентите в специалност педагогика, а най-много са намалели тези в икономика и администрация и управление. Най-масовото професионално направление у нас все пак остава икономиката с над 30 хиляди студенти, но за последните 10 г. те са намалели 2 пъти. Педагогика е второто най-масово направление, преди 10 г. на това място беше администрация и управление. Медицина е на трето място – почти са се удвоили студентите там и сега са над 13 хиляди. Право вече дори не е в топ 5.

Най-много студенти има в Софийския университет. В първите 9 университета се обучават половината от студентите у нас. Останалата половина е разпределена в 43 университета. Само в СУ се обучават повече, отколкото 22-та университета в страната с най-малко студенти, взети заедно - т.е. се забелязва елемент на фрагментация.

В стандартизираните класации на рейтинговата система СУ е на първо място в 21 професионални направления от общо 28, с които участва в класацията. ТУ – София е на първо място в 6-те професионални направления от общо 9, а Медицинският университет в столицата е първи в 4 направления от общо 5, с които е включен в класацията.

Забелязва се концентрация на чуждестранните студенти в медицинските университети  и медицинските специалности. България е лидер в ЕС по дял на чуждестранни студенти по медицина - 58% от тях са в тази специалност. В стоматология делът им е 45,9%, а във ветеринарна медицина – 31,2%.

Дават ни 2 милиарда лева европейски пари за образование

„Общият размер на одобрените от ЕК средства, които ще влязат в образованието по Програма „Образование“ 2021-2027 г., ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Тържествено наградиха най-добрите учители, директори и образователни учреждения у нас

Диян Стаматов: В образованието през последната една година не се случва нищо

Почти 12 000 ученици са включени дуално обучение

Дипломите за висше образование вече ще са без холограмен стикер

Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища

Отпускат 44 млн. лева за нови училищни автобуси

Издадоха първото електронно уверение за студенти

Nexo започва обучение на 210 български учители в национална образователна програма “Код: Бъдеще”

МОН: 14 000 гимназисти на стаж в реална работна среда

Недоволство зрее сред ректорите, заради акредитацията на университетите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование