Все повече млади хора не умеят да четат и пишат

20192
Все повече млади хора не умеят да четат и пишат
Снимка: БГНЕС

Нараства броят на младите българи, които са неграмотни. Това заяви в Пловдив доц. Ангел Иванов от Аграрния университет по време на кръгла маса за законопроекта за народната просвета, внесен от левицата в 43-то НС.

"Заради работата си на агроном често пътувам по селата. Все повече срещам 25-годишни младежи, не само от ромския етнос, които не могат да четат и пишат", каза доц. Иванов. Той допълни, че в университета постъпват все по-неграмотни студенти, което се дължи на некачественото средно образование.

В училище вече няма да се учи информатика?

Предметът „Информатика“ ще спре да се изучава в общообразователните училища и езиковите гимназии. Единствените училища, в к...

Първоначалният вариант на законопроекта на левицата предвиждаше повтарянето на годината да е невъзможно от I до IV клас. Това не е правилно, какво ще правят колегите с неграмотните деца в V клас, коментира регионалният председател на Синдиката на българските учители в Пловдив Гинка Калоферова. Този текст претърпя редакция и сега се допуска повтаряне на IV клас, увери бившият зам.-министър на просветата доц. Атанаска Тенева. Синдикатите обаче са против новото разпределение на трите образователни степени - начална от I до IV клас, прогимназия от V до VII клас и горен курс от VIII до XII клас.

По-добре да си остане старата система, като образованието да е задължително до 16-годишна възраст, предлага Калоферова. Учителските синдикати напълно подкрепят искането на левицата по всички предмети да има само един утвърден учебник. В момента учителите преподават по учебници и помагала, отпечатани от различни издателства. Това не е ефективно, смята Валери Жаблянов от парламентарната комисия по образование и наука. Паралелният законопроект на ГЕРБ за просветата насърчава отпечатването на различни учебници, припомни той. Друго голямо различие между проектите на двете партии е разпределението на държавната субсидия.

Държавният и общински бюджет да финансира само държавните и общински училища, но не и частните, настояват вносителите от "БСП Лява България".

ГЕРБ допуска равен достъп до финансиране за всички училища, включително и частните. По думите на Жаблянов, това ще ощети държавните и общински училища и ще доведе до отпадане на още ученици. Ние сме за централизирана система на народна просвета, за да има контрол изтъкна депутатът. "Доброто и достъпно образование е и средство за провеждане на отговорна демографска политика", каза във видеообръщение към участниците във форума лидерът на левицата Михаил Миков. Т

В света има 58 млн. деца, които са извън училище

Все още в света има 58 милиона деца, които са извън училище, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в СУ "Св. Климент Охридск...

ой обаче подчерта, че заложеният бюджет от близо 3,5% от брутния вътрешен продукт за образование е крайно недостатъчен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование