Все повече са работещите ученици от 10 - 12 клас

54538
Все повече са работещите ученици от 10 - 12 клас
Снимка: Getty Images / Guliver

Забелязва се една ясно изразена тенденция на увеличаване на работещите ученици от 10–ти до 12-ти клас, като в последната година от гимназията, една пета работят всеки ден или повече от веднъж седмично. Това каза социологът Кольо Колев, директор на Агенция "Медиана", при представяне на изследването за очакванията на българите от средното образование, предаде „Фокус”.

Една четвърт от гимназистите редовно са изкарвали пари, рядко и случайно са работили почти 50% от анкетираните гимназисти. Учениците от горния курс на средните общообразователни училища реално работят, но почти изцяло нерегламентирано, без трудови договори, в сферата на „сивата икономика”, сочи изследването.

4 пъти е нарастнал за година броят на българчета, които учат китайски

Близо четири пъти за една година се е увеличил броят на учениците в България, които изучават китайски език, каза Антония Цанкова, дирек...

Според проведеното изследване, една четвърт от гимназистите ще имaт някаква форма на професионална квалификация при завършване на образованието си. То показва още, че при завършилите средно образование с професионалната квалификация, периодът, в който са без работа, е почти два пъти по-кратък, отколкото при тези без професионална квалификация (1 година и 5 месеца при хората с професионална квалификация и 2 години и 5 месеца при хората без такава квалификация).

Кольо Колев посочи и колко много документи се изискват за работа на непълнолетен.

Евродепутатът Ивайло Калфин, посочи, че дуалната система в образованието е дългосрочна и дава резултат след години. Тя трябва да започне да работи не само при обществено, но и при политическо съгласие. Много ми се иска, преди да започнат да разглеждат конкретните законопроекти в парламента, да разгледат една от темите, по които опозиция и управляващи могат да постигнат съгласие. Надявам се това да се случи, каза Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование