X
 
 

Вълчев: 70% от първокласниците в София са приети в най-близкото училище

310 0
photo of Вълчев: 70% от първокласниците в София са приети в най-близкото училище
Снимка: БГНЕС
По първоначални данни 70% от първокласниците в София са приети в най-близкото училище. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Попитан дали ще мисли за промяна на правилата за първокласниците при районирането на големите градове, Вълчев отговори, че водещ е критерият за близост.

Дигиталното образование връща интереса на децата в училище

До еднa година ще има wi-fi във всички училища - с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посвете...

„Миналата година не беше приложен по отношение на едно училище. В резултат на утвърждаването на този водещ критерий за близост, през тази година, това, което констатираме в Бургас, Пловдив и Варна, където имаме единни информационни системи, над 90% от децата са записани в училище по първо желание. В София нямаме такава информационна система, за да кажем колко от децата са записани по първо желание, но първоначалните ми данни показват, че 70% от децата са приети в най-близкото училище“, коментира той.

По думите му принципът на близост е важен от гледна точка на удобството, на физическия достъп и на трафика в София. „Миналата година това, което констатирахме е, че много голям брой адресни регистрации са в последния момент. Принципът на уседналост е вторичен на принципа на близост и той беше въведен, за да се премахнат тези злоупотреби. Факт е, че през настоящата година това наблюдение е налице в много по-малка степен. Въвеждането на принципа на уседналост постигна целта си. Да, то създава известна неравнопоставеност, но в други случаи ще имаме пък другата такава – хора, които са от години в района, прилежащ на училището, няма да могат да запишат децата си заради такива, които в последния момент са си направили адресни регистрации“, допълни той и добави, че очакват решението на Комисията за защита от дискриминацията дали критерият е дискриминационен.

„Следващата година ще въведем промени, но те по-скоро ще са фини настройки в системата, отколкото изцяло да променим концепцията. Ще запазим принципа на близост. Във всички случаи има нужда от прецизиране на районите. В три училища в Столична община имаме неприети деца от първа група – тези, които живеят повече от три години в съответния район. Най-голям е броят на децата, които не са приети в 73-то училище“, обясни Вълчев.

Според него това е, защото училищната мрежа е неравномерно разпределена и има прилежащи райони, в които децата, които подлежат на обхват, са повече отколкото са местата и обратно. „Най-добрият вариант е да имаме повече деца, които да се обучават в най-близкото училище, без това да отменя правото на избор на родителите. Най-важната цел е да подобряваме условията за качествено обучение във всички училища. Към това са насочени всички промени, които правим“, добави образователният министър.

„Втората година усилията ни ще бъдат много по-фокусирани. Вече знаем за голяма част от децата, че са трайно извън страната и ще можем да направим усилията по-ефективни“, каза още Красимир Вълчев.

Зам.-министърът на образованието: Тази година нямаше изтичане на информация за матурите, 12 са заловени да преписват

Тази година нямаше изтичане на информация за матурите, които се проведоха на 21 май. Това каза пред журналисти в Пловдив заместник-мини...

Над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система, коментира още той.

„Приехме постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и задържането на лицата в задължителна училищна и предучилищна възраст. Миналата година започнахме съвместните усилия. С приетия днес акт правим механизма за съвместна работа на институциите устойчив, постоянен. Първата година от съвместната работа показа много висока добавена стойност от това, че институциите работят заедно“, коментира Вълчев.

По думите му над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система, а близо 22 000 са били обхванати. „Една малка част от тях отпаднаха вторично. В екипите за съвместна работа на институциите участваха близо 11 000 души най-вече от образователните институции, но също така от Агенцията за социалното подпомагане, от МОН. Ключово беше участието на общините, кметовете на населените места, важна беше помощта и да областните управители, т.нар. детски педагогически стаи, комисиите за борба с противообществените прояви“, допълни той и уточни, че целта е била да бъдат ангажирани всички институции.

„Предизвикателствата ни по-натам са да създадем необходимите стимули и да направим този механизъм устойчив. В навечерието на следващата учебна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални усилия, ще бъдат създадени екипите така, че да постигнем максимум резултати“, каза още Красимир Вълчев.

През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ, заяви Вълчев, цитиран от Фокус.

Излезе първото класиране за прием в 1 клас

Излезе първото класиране за прием на деца в 1 клас в София. Дали едно дете е прието може да се провери на интернет страницата на съотве...

„В навечерието на следващата учебна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални усилия. Ще бъдат създадени екипите, така че да постигнем максимум резултати. Преди година заявихме, че това е може би една от трите ни най-важни задачи – да обхванем всяко едно дете в образователната система. През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ. Тези, които ще стъпват на пазара на труда, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст“, коментира Вълчев.

„Това, което ние като образователна система правим, е да не допуснем нито едно дете като крайно амбициозна цел да отпадне преждевременно от образователната система и да рационализираме профилната структура най-вече на професионалното и висшето образование. Правим всичко възможно с инструментите на политиката, които имаме“, допълни той.

По думите му механизмът за съвместна работа на институциите показва, че когато има политическата воля и сигнала към институциите лично от министър-председателя и когато има добра координация, резултатите са налице.

„Предстои да подобрим информационната обезпеченост по механизма, в по-голяма степен да проследяваме правото на движение на децата. Факт е, че много деца пътуват с техните родители и това е една от причините, поради които не са включени в образователната система. Механизмът показа, че основните причини, поради които децата не присъстват в образователната система са културни, липсата на отношение към образованието още от семейната среда, от най-ранна възраст, която се отразява в незнаенето на български език, натрупването на образователни дефицити“, посочи Вълчев. Той обобщи, че основната причина е липсата на уважение към това, че децата трябва да упражняват правото си на образование, което от своя страна е задължение на родителите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Михаела Филева проговори за отношенията ...

Михаела Филева излезе с официална позиция относно спекулациите, че има интимни отношения с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Певи...

Последно в Актуално