X
 
 

Един кандидат-студент ще се бори за едно място във ВУЗ-овете през тази година

2923 2
photo of Един кандидат-студент ще се бори за едно място във ВУЗ-овете през тази година
Снимка: БГНЕС
Тази година един кандидат за висше училище ще се бори за едно място. Това е резултат от плановете на държавата да намали приема в университетите и по този начин да редуцира вероятността от минали години кандидатът да се бори за цели две места.

Българските държавни университети ще имат правото да приемат 1700 бакалаври по-малко, отколкото през миналата година. Общият план-прием на първокурсниците ще бъде 36 984, съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от "Стандарт". Вълчев подчерта, че не очаква всички предложени места да се запълнят - точно както ставаше и в минали години. В момента випускът е малко над 50 000 души, като част от децата отсега са приети в чужбина, а други няма да кандидатстват във висши училища.

Баловете за прием на студенти се оказаха голяма тайна

Минималните и максимални балове за прием на студенти се оказват тайна за редица наши висши учебни заведения, включително и за най-прест...

Така на практика намалените места в университетите съответстват и на намаления брой студенти поради демографския срив. Очакванията са при тази намалена бройка един зрелостник да кандидатства за едно свободно място, а ако се добави и приемът в частните университети, може да се окаже, че един младеж разполага с място и половина в университет. Въпросът е дали то е в желаната от него специалност.

Защото напоследък държавата опитва да регулира местата на кандидат-студентите, като обявява преференциален прием там, където се очаква да има търсене на служители. В същото време се намаляват местата в сфери, които са много търсени от младежите, но в които държавата в близко бъдеще няма да има нужда от кадри - например икономика и администрация. Все още част от кандидатите не са наясно с тази особеност на регулацията, която не е е сигурно дали ще проработи.

Това е част от стратегията на Министерството на образованието да обяви нулев прием в 16 професионални направления в различни университети. Това е в унисон с постановление на кабинета от миналата година, съгласно което там, където няма интерес и се приемат под 15 студенти, приемът трябва да бъде преустановен.

Сред най-ощетените вузове е Шуменският университет, където ще се закрие приемът в четири направления – обществени комуникации и информационни науки, икономика, туризъм и национална сигурност. В Аграрния университет в Пловдив се закрива икономиката, във Великотърновския – политическите науки и националната сигурност. Администрация и управление се закриват в Лесотехническия, Военния университет във Велико Търново и във Висшето училище по телекомуникации. Русенският университет няма да приема тази година студенти по национална сигурност. Специалността няма да се учи още в Шумен и Велико Търново. Сред порязаните вузове е и Алма матер, който няма да обяви прием в специалност „Обществено здраве“.

500 кандидати се борят за 200 места в НАТФИЗ

500 кандидат-студенти подадоха документите си в НАТФИЗ. Приетите ще бъдат 200! 22 изпитни комисии с близо 70 преподаватели и 27 изпитни...

Увеличава се приемът в медицина и фармация. Според министър Вълчев, кандидат-студентите не искат да учат в инженерни професионални направления, въпреки че обявената заплата и нейният прогнозен ръст в следващите години са сред най-високите. Първо проверявали дали се учи математика и ако я няма в програмата, се записвали. Страната ще намали и приема в специалност психология, за която кандидат-студентите водят най-лютата битка и се кандидатства с най-висок бал. Парадоксалното е, че Министерството обяви, че ще назначава все повече психолози в училищата, но на практика намалява бройките за тази специалност.

Държавата обмисля и обявяването на нещо като трета стипендия за млади хора, избиращи да учат химия, химични технологии, математика, физика, религия и педагогика на обучението по конкретен учебен предмет в горните класове. Младите хора ще имат право на две стипендии, които ще получават, а третата ще се състои в опрощаване на семестриалната им такса. Това обаче няма да се случи от следващата учебна година.

Министър Вълчев приведе пример с нежелаещите да учат за свещеници – миналата година едва 115 младежи са се записали за тази специалност при утвърден прием от 240. Тази година план - приемът ще бъде 179 души. В същото състояние е и приемът на математиците, които са под 400 за цялата страна. При това заплащането на един математик е доста добро, ако започне работа в банка, но пада, ако специалистът по математика избере да преподава в училище. С опрощаването на таксата държавата дава възможност да учиш желаната специалност, но се очаква след това да сключиш договор и да работиш по специалността си за определен период от време. Най-закрепостени в тази сфера са младите медици, които специализират в определени сфери. Здравното министерство вече лансира подобен документ, чрез който младите хора, специализирали с държавни пари, ще трябва да останат да работят в България за същия период от време, колкото е била специализацията им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • българин 1 българин преди 3 седмици Профил на трол?
    Брей, голяма борба ще падне на сам със себе си, де е борбата драги автори и редактори, де е?!
  • Друг един Българин 1.1 Друг един Българин преди 3 седмици Профил на трол?
    Борбата уважаеми сънароднико е между политическата класа и Българският етнос в територията наречена България.Засега политическата класа надделява. Иска ми се да вярвам, че е временно, но засега индикациите са, че до 30 години този етнос ще е малцинство на територията.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.