X
 
 

Вълчев: Учителите трябва да вземат 120% над средното за страната

3885 5
photo of Вълчев: Учителите трябва да вземат 120% над средното за страната
Снимка: БГНЕС
Учителската професия е съзидателна професия. Много професии ще изчезнат в бъдещето, но смятам, че учителската ще остане. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването по "120 минути" по bTV.

"Смятам, че средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната. Младите хора са най-важните в тази сфера.

С 20% се увеличават учителските заплати от 1 януари 2019 г.

Индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти се увеличават с не по-малко от 20% от 1 януари 2019 година. Това предвижд...

Вълчев многократно е призовавал повече млади хора да стават учители, обещавайки им добри заплати, което според него ще повиши мотивацията им.

"Другото, което е необходимо, е уважението към учителя. Винаги апелирам към родителите да учат децата си да уважават учителите", каза той.

"Записахме над 40 000 деца отново в училище. В повечето случаи говорим за липса на отношение към образованието. Социално-културните причини са основните. Чрез общите усилия на институциите се опитваме да го предотвратим", обясни Вълчев.

"За съжаление сме изтървали няколко поколения. Имаме редица училища, в които има проблем и не се полагат достатъчно усилия. Рискуваме да станем съучастници на поредното поколение неграмотници", смята министърът.

Красимир Вълчев обеща двойно увеличение на учителските заплати през 2021 г.

"През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. По тази идея продължава да се работи усилено." Това каза минист...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За учителите - да, но не и за тази измет в мини9стерството ! Защо всички българчета отиват да учат в чужбина, тъй като тук образованието е за полуграмотните кюнци, а тук имаме Кютук некадърен министър, който става само за показване като мечка по мегданите !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички. 2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗО виж още ›› ВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. 3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите. 4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Браво за признанието, че са изтървани няколко поколения неграмотници - тези от времето на т.нар. преход.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Около 5000-7000 даскали на година се пенсионират, а има-няма 500 студента се записват в педагогически вузове, предимно начална и детска педагогика! Вълчев, осъзнай се, НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ, приятелю!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Браво, другарю счетоводител! А кога ще дадеш пари за ремонт и обзавеждане на масовите училища?!