Вълчев: За първи път от 8 години намаляват парите за образование

2115
Вълчев: За първи път от 8 години намаляват парите за образование
Снимка: БГНЕС

Разходите за образование в проектобюджета за 2023 г. намаляват реално и падат на 4,1% от БВП. През 2021 и 2022 г. бяха 4,5 % от БВП. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш образователен министър Красимир Вълчев в профила си във Facebook.

ОЩЕ: Красимир Вълчев: Денков е номиниран, за да бъде кукла на конци на Асен Василев

Бюджет 2023: Повишават приходите от НАП и Митниците, режат капиталови разходи

Капиталовите разходи са на рекордни нива, дори и след прецизирането им. Това каза финансовият министър Асен Василев при представянето н...

По думите му те намаляват за първи път от 2015 г., когато беше одобрен Законът за предучилищното и училищното образование и беше постигнато съгласие, че не трябва да се понижават като процент от БВП. "Съгласие, което беше записано в чл. 281 на Закона и което финансовите министри преди Асен Василев подкрепяха и спазваха. Днес това съгласие се нарушава и отваря вратата да се прави и в бъдеще. Намаляват, въпреки законовата разпоредба. Въпреки че са едни от най-ниските в ЕС като процент от БВП. Въпреки че са с най-висока обществена възвръщаемост от всички публични разходи и дългосрочно най-силно индуцират растеж и благосъстояние", възмути се Вълчев.

"Случва се това, за което предупреждавахме последните две години. Ще пестим от разходи за развитие и образование, за да платим сметката за популизма. И тъй като сметката пак не се връзва, ще обезкървим и енергетиката. И понеже пак ще продължаваме да сме на дефицит, ще вземаме още дългове и ще плащаме още повече за лихви и погасявания. Все за сметка на бъдещето. Връзваме бюджета като икономисваме от образование, инвестиции и растеж, бъркаме в джобовете на следващите поколения и отлагаме енергийния преход. Защото няма 10 млрд. лева от спрени кражби. Бяха политическа лъжа. Няма и повишена събираемост. Напротив, понижена е. И каквото имаше за оглозгване и прибиране се взе - Хемус, пари от ПВУ, други капиталови разходи", пише бившият министър на образованието.

"Разбира се от Асен Василев и пригласящите му съпартийци следващите дни и седмици ще чуете обратното - че разходите за образование са увеличени. Номинално са увеличени, но реално са намалени. Ако не актуализираш разходите за дейности, стипендии, храна, възнаграждения поне с процента на инфлация, те реално са намалени", категоричен е той.

"И в действителност това е бюджетът за образование за 2023 - възнагражденията ще се актуализират с 15%, за да компенсират инфлацията, останалите разходи намаляват реално. Намалени реално ще са разходите за приобщаващото образование, издръжка, материална база и висше образование. Системата е платила инфлационен данък на бюджета, но е компенсирана само частично. Нетният ефект е намаление. Образованието реално е антиприоритет. Въпреки че министър-председателят е бивш министър на образованието и науката. Впрочем, аналогично е при разходите за наука - падат от 0,45 от БВП на 0,42. Но нали никой не се съмнява, че реалният министър-председател е Асен Василев", заявява още Василев.

Венко Сабрутев: До края на годината Министерството на финансите ще свали бюджетния дефицит до 3%

Това е бюджета на стабилизиране на държавата и връщането ѝ към нормалното ѝ опериране, заяви по БНТ Венко Сабрутев от "Продължаваме п...

И дава пример за разликата между номинална и реална стойност са разходите за храна. "Храната е поскъпнала с над 30% последните 18 месеца. Общините финансираха тези разходи за детските градини с такси, събирани от родителите. Но със закон им беше забранено да продължат да събират такси, за което получиха компенсация от държавния бюджет. Тази компенсация обаче не е увеличена с бюджета за 2023 г. Детските градини ще трябва да купуват по-некачествена храна. Или учителите ще трябва да научат децата да ядат по-малко. За да могат популистите да продължават да се хвалят, че са премахнали таксите. Гласуват премахване на таксите, за да реализират политически дивиденти и след това забравят, че трябва да актуализират компенсацията. Крещящ пример колко нечестни и вредни са ляво-популистките политики", казва той.

"Все пак с проектобюджет 2023 има и добри новини", пише в поста си бившият образователен министър. Основната от тях е, че последните години има надпартиен консенсус, че възнагражденията на учителите трябва да се поддържат на ниво 125 % от средната заплата за страната. "Това е важно не толкова и само заради учителите, а за развитието ни като държава. Ако имаме добри и мотивирани учители, ще имаме и добро образование. Същото важи и за преподавателите във висшите училища и учените", смята Вълчев.

"По-високите възнаграждения и разходи за образование не са достатъчно, но са задължително условие за качествено образование. Трябват още много други усилия, но голяма част от дейностите в системата просто си изискват пари. Лошите резултатите днес са и заради това, че предходните десетилетия пестихме от образование. То е като градината - тя изисква много други грижи, но без поливане няма да даде плодове", написа още Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com