Въвеждат квоти по региони за езиковите паралелки

3399
Въвеждат квоти по региони за езиковите паралелки
Снимка: Pixabay.com

Езиковите паралелки в отделните области след седми клас за учебната 2021/2021 ще бъдат с квоти. От образователното министерство обясняват за "Монитор”, че при утвърждаването на държавния план-прием за паралелките с профил "Чужди езици” се предвижда разпределение, което да бъде съобразено с броя на учениците и потребностите от отделния регион. Така училищата в дадена област не само ще трябва да залагат на повече паралелки със STEM насоченост, но и ще имат ограничение в броя на класовете, в които ще може да се изучават интензивно чужди езици.

Според целевите стойности за следващата учебна година в столицата са заложени 15 езикови паралелки по-малко спрямо сегашната, обяснява началникът на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. В София могат да бъдат разкрити до 97 паралелки в профил „Чужди езици”, докато през настоящата година бяха планирани 112, посочва тя.

Красимир Вълчев настоява да се запазят паралелки с търсени от бизнеса професии

Да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици. За това настоява мин...

Езиковите паралелки традиционно са най-желаните в столицата. Миналата година от 10 024 подадени заявления за прием след 7-и клас 2310 деца са пожелали да учат в 22-ро СЕУ "Г.С. Раковски” с профил „Чужди езици” с английски и испански език. Същата паралелка, но в Първа английска езикова гимназия, бе пожелана от 2305 деца. По над 2000 бяха и мераклиите за английски с немски в Първа английска, испански и английски в 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес: и английски с немски във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън”. В същото време въпреки намаляването на езиковите паралелки общо паралелките в столицата след 7-и клас догодина ще бъдат с 21 повече. За 2021/2022 могат да бъдат разкрити максимум 409, докато за 2020/2021 бяха 388 с 10 080 места в тях.

Броят на паралелките се фиксира от образователния министър спрямо броя на седмокласниците в столичните училища през настоящата учебна година. "Тази година в седми клас се обучават с около 300 деца повече”, посочи Кастрева. При утвърждаването на държавния план-прием за 2021/2022 ще се следва и заложената в последните години политика за преструктуриране на приема към профили и професии със STEM насоченост, допълват от МОН. „Мярката е продиктувана от необходимостта от повече кадри на пазара на труда с техническо и професионално образование, както и от професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, техника и природни науки”, обясниха от образователното министерство.

В целевите стойности за столицата е заложено близо половината – 47% от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в областта да бъдат с тази насоченост. Това означава, че около 5000 бъдещи осмокласници ще учат в STEM паралелка. Миналата година целевите стойности предвиждаха те да бъдат 38,62% от всички малко над 10 000 места в план-приема или под 4000, но в утвърдения план-прием училищата предложили над 4700. Учениците в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка също се очаква да бъдат повече. Следващата учебна година се предвижда те да бъдат 45% от общия брой от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в София. Миналата година бе заложено 42,90% от всички новоприети да се обучават по професия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com