За да не се преписва на матурите - видеонаблюдение, без GSM-и и с полицаи

9281
За да не се преписва на матурите - видеонаблюдение, без GSM-и и с полицаи
Снимка: БГНЕС

Множество явни и тайни мерки на тазгодишните зрелостни изпити ще предотвратяват нечестното изкарване на изпитите. Мерките са както за самите ученици, така и за техните квестори. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, предаде БГНЕС.

Ще има видеонаблюдение, което ще бъде свързано в една мрежа. Родителите пък ще участват при отварянето на темите, при запечатването на изпитните зали и санитарните възли. Това запечатване ще става от директора, квестори и родител.

Тази година ще бъдат събирани всички телефони както на зрелостниците, така и на квесторите. Няма да се позволява да се работи с каквито и да е “технологични джаджи”, по думите на Стаматов. Учениците ще пишат с черен химикал.

В деня на изпита ще има както полицаи, така и медицинска сестра в училищата.

В случай, че някой от учениците или квесторите бъде хванат да извършва нерегламентирани действия, ще бъде съставян протокол от директора, квестор и родител и работата на ученика ще бъде анулирана. Като пример Стаматов посочи, че миналата година има хванати над 100 такива работи и те са анулирани. Затова и Стаматов държи да предупреди учениците да не преписват, защото системата е така променена, че учениците могат да бъдат хванати лесно, че мамят и ще си провалят изпита.

Не преписвайте, призова Кунева

„Не преписвайте!" Този призив отправи министърът на образованието и науката Меглена Кунева към бъдещите зрелостници, на които пре...

Очакванията на Стаматов са много зрелостници да се опитат да преписват, но затова тази година мерките срещу преписването ще са много по-затегнати. Затова той ги призова да бъдат честни и да отговарят на базата на знанията си, а да не правят опити да мамят. Освен традиционните явни мерки са предвидени и огромен брой тайни мерки, които засега знае само министър Меглена Кунева.

Матури през тази година

Броят на подалите заявление за полагане на изпит по български език и литература е 52 089 зрелостници, а за втория изпит е 52 990 зрелостници. От тях най-много са тези, които искат да се явят на изпит по биология - 16 674, по география са 12 179, по английски език - 11 576, по италиански са само 99 зрелостници. 568 са пожелалите допълнителен зрелостен изпит. 220 са зрелостниците със специфични образователни потребности, а 8 ще работят на Брайл.

Изпитът по Български език и литература ще се проведе на 18 май. Ще има изпит и по избираем предмет на 20 май - математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

От 26 до 31 май са датите за допълнителните държавни зрелостни изпитни по желание. Самият изпит е с продължителност 4 часа, във формат на тест с въпроси с избираем отговор, изискващи кратък свободен отговор и създаване на текст или решаване на задача (за изпита по математика). Въпросите ще се генерират през нощта преди самия изпит, а резултатите от изпитите трябва да излязат на 10 юни.

Изпити ще се провеждат в 624 училища в цялата страна, в 4 хил. зали. 10 хил. учители ще бъдат квестори, като ще участват и 2 хил. родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование