Задача по математика с политически привкус възмути родители

98905
Задача по математика с политически привкус възмути родители
Снимка: Getty Images / Guliver

Задача по математика, в която се намеква за купуване на гласове, взриви социалната мрежа. Математическият ребус е даден на турнира "Иван Салабашев", в който участват второкласници.

Готвят изненадващ изпит за зрелостниците

Изненадващо препитване по математика за зрелостниците през януари. TV7 разполага с писмо на регионалния инспекторат по образование до ...

Родители на дете, участвало в конкурса, се възмутиха от задачата, защото имала политически елемент и я публикуваха във Facebook. Според тях е недопустимо включването й в състезание по математика. Според автора на задачата Ивайло Кортезов обаче децата са видели в нея само математическите действия.

Деси и Явор Червенкови, които публикуваха задачата, смятат, че политическото звучене на условието е недопустимо при толкова малки деца. Те посочват ключови думи като "кебапчета", "митинг", "знамена". "Няма нищо ненормално в задачата като задача - по-скоро тази действителност не е нормална и не да променяме задачите, по-скоро действителността трябва да се промени", казва пред БНТ майката Деси Червенкова.

Идеята на задачата не може да бъде разбрана от един второкласник, смятат родителите. Синът им, например, не знаел какво е митинг. Според автора на задачата Ивайло Кортезов, децата, с които е говорил, не са открили нищо особено в нея. Решили са я спокойно като са видели само действията, които трябва да се извършат. Ето какво каза Кортезов каза:

"От друга страна обаче родителите вече, свързвайки с реалността около тях, са направили някакави паралели и някои от тях, аз видях във Facebook. Някои го приемат като нещо свежо, други го написват със свои думи и започват да го критикуват".

Българчета спечелиха 6 медала на олимпиада по математика в Турция

Националният ни ученически отбор отново защити престижа на България с представянето си на 17-та Балканска олимпиада по математика за уч...

Според автора на задачата, в условието той не е имал предвид купуване на гласове. Кортезов каза още, че винаги се е опитвал да издигне имиджа на България и съжалява за това, че някои възрастни са привидели в неговата задача политика. Съжалява също, че е изгубил времето на много хора в последните дни, както и спокойствието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com