Зам.-министърът на образованието: Не ме уволниха, аз напуснах

2356
Зам.-министърът на образованието: Не ме уволниха, аз напуснах
Снимка: БГНЕС

"В понеделник подадох мобла да бъда освободен, нямаше натиск от страна на Кунева, аз реших, че е по-добре да си тръгна", заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV подалият оставка като зам.-министър на образованието проф. Николай Денков.

Той отбеляза, че е напуснал поста с, защото не е съгласен с водената политика в областта на усвояването на еврофондовете по Оперативните програми за образование. По думите му са взети решения за промяна в структурата на дирекцията, която управлява еврофондовете, което щяло да забави средства от европрограмите.

Кунева за оставката на проф. Денков: Намерих човек за европроекти

Имах пълното право от Бойко Борисов да направя такива промени в политическия кабинет на МОН. Всеки заместник-министър е член на политич...

Проф. Денков каза, че е сигнализирал за този проблем, но не е имал до този момент отговор от страна на Меглена Кунева.

Той посочи и още един мотив за напускането си, свързан с това, че е взето решение да бъдат променени условията, по които ще бъдат подбирани проектите по оперативните програми за образование, което повишава риска от загуба на десетки милиони левове.

Проф. Денков, заяви, че не бил чут за тези свои опасения, но изтъкна, че Кунева е в правото си да взима решения.

Той отговори и на обвиненията срещу него по отношение на изказванията му за некачествено висше образование в страната, като заяви, че българските университети трябва да се състезават по качество с университетите, в които отиват да учат нашите възпитаници.

Подалият оставка зам.-образователен министър: Свърших нещо полезно

Можах ли да свърша нещо полезно - да. Можеше ли да продължа да бъда по-полезен навън, отколкото вътре, отговорът е не. Така че всичко с...

Проф. Денков изтъкна, че промените във висшето образование са започнали да се случват с приетата Стратегия за развитие на висшето образование и реформите в Закона за висшето образование.

По думите му всеки университет в момента, който се е развивал в нездравословна среда, има право при зададени конкретни правила, да се пренастрои и да има право на съществуване.

"Университетите трябва да се преструктруритат, защото няма деца за всички университети и нека всеки, който е добър, да си намери своето място, а останалите ще изчезнат", допълни още Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com