"Златна зора" патрулира на гръцко-македонската граница

10623
"Златна зора" патрулира на гръцко-македонската граница

Синдикатът българските учители  ще атакува Закона за образованието пред Върховния Касационния съд след приемането му от парламента, каза във Варна лидерът му Янка Такева. Причината е, че в проектодокумента липсва терминът "учител", а се ползват понятията "педагогически работник" и "педагогически специалист". Това е абсолютно недопустимо и не отговаря на европейските директиви, посочи Такев. Според нея, ако в окончателния вариант на закона не присъства терминът "учител", синдикатът ще сезира съда, предаде Стандарт нюз. 

Във Варна Янка Такева взе участие в регионална работна среща на преподаватели от средното образование по проекта "Час за Европа". Според пнея в училищата ще бъдат разпространени серия помагала за ЕС и правата на гражданите му, които учителите да ползват и за час на класа и по различните предмети.

500 лв. заплата за младите учители

"Младите учители вече ще започват със заплата от 500 лева, казвам го със свито сърце, но все пак е увеличение", заяви министърът на обр...

Янка Такева  коментира, че на този етап няма напрежение в сферата на образованието. Тя припомни, че кабинетът е осигурил 100 милиона лева допълнително за 2013 година, които ще се ползват за повишаване на заплатите на служителите. Новите стандарти за квалификацията на учителите са почти готови и вероятно ще станат факт след година, каза още Такева.

Малките училища в страната, които не са средищни, но работят предимно с деца от малцинствата, ще разчитат на издръжката си на специално създаден фонд "Резервен" към Министерството на образованието, съобщи още Такева. Тя посочи, че вече има договорка между синдиката и министерството за структурирането на фонда и се очаква това да стане до март 2013 година. За попълването му са достатъчни около 2 милиона лева, които могат да бъдат осигурявани чрез икономиите в сектора.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com