Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затягат ограниченията в Словакия заради коронавируса

18 декември 2020, 17:10 часа • 1196 прочитания

Епидемичната обстановка в Словакия се влошава стремително. Във връзка с това от 19 декември се затягат въведените ограничения.

Затварят се магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и предприятия, предоставящи битови услуги на гражданите. Въвежда се забрана за излизане от дома без неотложна необходимост. Гражданите имат право да напускат домовете си единствено за посещение при лекар, за покупки на лекарства и на хранителни продукти, както и за да отидат на работа, ако не работят дистанционно.

В момента в страната е в сила извънредно положение, което трябва да приключи на 30 декември, но се очаква срокът му да бъде удължен. Носенето на маски е задължително, а нарушителите на противоепидемичните мерки рискуват глоба до 20 000 евро.

Междувременно информационният портал аctuality.sk съобщи днес, че министър-председателят на Словакия Игор Матович се е заразил с коронавирус .

Матович си е направил тест, който се оказал положителен и политикът трябвало да се самоизолира.

Тази седмица още двама от министрите в словашкия кабинет бяха принудени да излязат в карантина заради положителни коронавирусни тестове: министърът на земеделието Ян Мичковски и министърът на околната среда Ян Будай. Те работят от къщи и участват дистанционно в заседанията на правителството.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес