1% богаташи по света произвеждат повече въглеродни емисии от бедните 66%

1424
1% богаташи по света произвеждат повече въглеродни емисии от бедните 66%
Снимка: iStock

Най-богатият 1% от човечеството е отговорен за повече въглеродни емисии, отколкото най-бедните 66%. Това води до ужасни последици за уязвимите общности и глобалните усилия за справяне с извънредната климатична ситуация, се посочва в нов доклад.

Най-изчерпателното проучване на глобалното климатично неравенство, правено някога, показва, че тази елитна група, съставена от 77 милиона души, включително милиардери, милионери и хора с доходи над 140 000 щатски долара годишно, представлява 16% от всички емисии на CO2 през 2019 г. - достатъчно, за да причини повече от един милион смъртни случая поради топлина.

Чие е изследването

Още: ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

Изследването е на международната асоциация Oxfam, Стокхолмския институт по околна среда и други експерти, както и The Guardian. Те са обединени в специално разследване, наречено Голямото въглеродно разделение. То изследва причините и последствията от въглеродното неравенство и непропорционалното въздействие на свръхбогатите, които са наречени „елита на замърсителите“. Климатичната справедливост ще бъде на първо място в дневния ред на срещата на върха за климата на ООН Cop28 този месец в Обединените арабски емирства.

Докладът на Oxfam показва, че докато най-богатият 1% са склонни да живеят климатично изолиран живот, техните емисии – 5,9 милиарда тона CO2 през 2019 г. – са отговорни за огромни щети върху природата.

Още: ООН: Светът сериозно се отклоняват от пътя за намаляване на емисиите

Бедните плащат най-скъпо

Най-голямата тежест пада непропорционално върху хората, живеещи в бедност, маргинализираните етнически общности, мигрантите и жените и момичетата, които живеят и работят навън или в домове, уязвими от екстремни климатични условия. Тези групи е по-малко вероятно да имат спестявания, застраховки или социална защита, което ги излага на по-голям икономически, както и физически риск от наводнения, суша, горещи вълни и горски пожари. ООН казва, че развиващите се страни представляват 91% от смъртните случаи, свързани с екстремни метеорологични условия.

Още: България е с най-голямо понижение на емисиите от парникови газове в целия ЕС

„Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на унищожение и тези, които най-малко могат да си го позволят, плащат най-високата цена“, коментирс Киара Лигуори, старши съветник по политиката за справедливост в областта на климата на Oxfam.

Искат високи данъци за богатите

Разликата в богатството между нациите само отчасти обяснява несъответствието. Докладът показва, че през 2019 г. – последната година, за която има изчерпателни данни – страните с високи доходи (предимно в глобалния север) са отговорни за 40% от глобалните базирани на потреблението емисии на CO2, докато приносът на страните с ниски доходи (предимно в глобалния юг) е бил незначителните 0,4%. Африка, която е дом на около един на всеки шестима души от световното население, е отговорна за само 4% от емисиите.

Oxfam призовава за високи данъци върху богатството на свръхбогатите и налог върху компаниите, работещи с изкопаеми горива, за да се подпомогнат най-засегнатите, да се намали неравенството и да се финансира преход към възобновяема енергия.

Още: Октомври е бил най-горещият в света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа