12-и пакет санкции: ЕС ще следи тавана на руския петрол след разкритията за "Лукойл"

6347
12-и пакет санкции: ЕС ще следи тавана на руския петрол след разкритията за "Лукойл"
Снимка: iStock

Европейският съвет (27-те страни членки на ЕС) прие 12-и пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия заради продължаващата ѝ агресивна война срещу Украйна. Те удрят по ектори с висока стойност в руската икономика и ще трябва да затруднява заобикалянето на санкциите на ЕС - нещо, което стана голям проблем за блока заради бургаската рафинерия на "Лукойл".

Още: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Австрия налагаше вето, но след като Украйна извади от черния списък на спонсори на войната "Райфайзенбанк", Виена оттегли блокадата. Пакетът бе приет на 18 декември.

Още: Австрия отмени блокажа нa новия пакет руски санкции: Ето какво поиска от Украйна

"С този 12-и пакет ние предлагаме солиден набор от нови списъци и икономически мерки, които допълнително ще отслабят руската военна машина. Нашето послание е ясно (...) - оставаме непоколебими в ангажимента си към Украйна и ще продължим да подкрепяме борбата ѝ за свобода и суверенитет", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, цитиран от сайта на Европейския съвет.

Диаманти

ЕС налага забрана за пряк или непряк внос, покупка или трансфер на диаманти от Русия. Тази забрана се отнася за диаманти с произход от Русия, изнасяни или преминаващи транзитно през страната, както и руски диаманти, когато са обработени в трети държави.

Пряката забрана се прилага за непромишлени естествени и синтетични диаманти, както и за диамантени бижута, считано от 1 януари 2024 г. Освен това непряката забрана за внос на руски диаманти, когато са обработени в трети държави, включително бижута, съдържащи диаманти с произход от Русия, ще бъде въведена постепенно от 1 март 2024 г. и ще приключи до 1 септември 2024 г. Този сектор е важен източник на приходи за Руската федерация.

Още: Г-7 ограничава и вноса на руски диаманти

Нова клауза

С днешното решение се изисква износителите от ЕС да забранят с договор реекспорта за Русия на особено чувствителни стоки и технологии. Клаузата обхваща забранени стоки, използвани в руските военни системи, открити на бойното поле в Украйна, или от решаващо значение за разработването, производството или използването на тези руски военни системи, както и авиационни стоки и оръжия.

Контрол и ограничения на вноса и износа

Съветът добави 29 нови субекта към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и промишлен комплекс в агресивната война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Някои от тях принадлежат към трети държави, участващи в заобикалянето на търговските ограничения, или са руски субекти, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за руския военен и промишлен комплекс.

Разширява се списъкът на ограничените стоки, които биха могли да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор за отбрана и сигурност, като в него се включват: химикали, литиеви батерии, термостати, двигатели за постоянен ток и сервомотори за дронове, металорежещи машини и части за машини.

ЕС въведе и допълнителни ограничения върху вноса на стоки, които генерират значителни приходи за Русия и по този начин позволяват продължаването на агресивната ѝ война срещу Украйна - например медни и алуминиеви проводници - на обща стойност 2,2 млрд. евро годишно.

Още: Финансовата полза за Украйна от санкциите срещу руските олигарси: На практика нула

Въвежда се нова забрана за внос на втечнен пропан (LPG) с 12-месечен преходен период.

Снимка: iStock

Съветът реши да въведе някои изключения от ограниченията за внос на стоки за лична употреба - например предмети за лична хигиена или дрехи, носени от пътниците или съдържащи се в багажа им, както и за влизане в ЕС на автомобили с дипломатически регистрационен номер. За да се улесни влизането в блока на граждани на ЕС, живеещи в Русия, държавите членки могат да разрешат влизането на техните автомобили, при условие че колите не са предназначени за продажба и се управляват за строго лични нужди.

Мерки за борба със заобикалянето на санкции

Забраната за транзит, която понастоящем се прилага за стоки и технологии с двойна употреба, изнасяни от ЕС за трети държави през територията на Русия, ще бъде разширена, за да обхване всички стоки за бойното поле.

Вече има и забрана за руските граждани да притежават, контролират или заемат каквито и да било длъжности в управителните органи на юридически лица, образувания или органи, предоставящи услуги за портфейли, сметки или попечителство на криптоактиви на руски лица и жители. Освен това съществуващата забрана за предоставяне на услуги ще бъде разширена, така че да включва и предоставянето на софтуер за управление на предприятия и софтуер за промишлен дизайн и производство.

ЕС налага изисквания за уведомяване за прехвърляне на средства извън блока от всяко образувание в ЕС, което се притежава или контролира от такова, установено в Русия.

Таван на цените на петрола

Съветът въвежда по-строги правила за спазване на ценовия таван от 60 долара за барел, наложен от Г-7 и ЕС за покупката на руски петрол. Целта е да се спре заобикалянето. Не е ясно какви са конкретните правила.

Темата отново стана гореща в европейския дневен ред заради "Лукойл Нефтохим", след като Politico разкри как бургаската рафинерия е купувала руски петрол през дерогацията над ценовия таван. Държавата е попитала Европейската комисия дали може и отговорът през лятото на 2023 г. е бил "да". Още: Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван

След разкритията ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение - обясни, че таванът се прилагал само за покупка в трети страни, т.е. извън ЕС.

Освен това засиленият механизъм за обмен на информация ще позволи по-доброто идентифициране на кораби и субекти, които извършват измамни практики - например прехвърляне от кораб на кораб, използвано за прикриване на произхода или местоназначението на товара, и манипулиране на AIS при транспортирането на руски суров петрол и петролни продукти, добавят от Европейския съвет.

Съветът реши също така да въведе правила за уведомяване за продажбата на танкери на трети държави, за да се осигури по-голяма прозрачност, по-специално в случай на кораби втора употреба, които биха могли да се използват за заобикаляне на забраната за внос на руски суров нефт и нефтопродукти и на горната граница на цените на Г-7.

Още: Денков: С военни кораби ли да спираме танкерите с руски петрол?

Желязо и стомана

С днешното решение Швейцария се добавя към списъка на страните партньори, които прилагат набор от ограничителни мерки за вноса на желязо и стомана от Русия, както и набор от мерки за контрол на вноса, които са по същество еквивалентни на тези на ЕС. То също така удължава периодите на преустановяване на вноса на определени стоманени продукти.

Индивидуални списъци

В допълнение към икономическите санкции Съветът реши да включи в списъка значителен брой допълнителни лица и компании, пише в официалното съобщение, без да се добавят подробности.

Още: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа