ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение на ценовия таван за руския петрол (ВИДЕО)

3330
ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение на ценовия таван за руския петрол (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия заяви, че България не е нарушила правилата за ценовия таван за покупка на руски петрол, докато се възползва от дерогацията.

Изявлението на говорителя на ЕК дойде часове след като Politico публикува нови скандални разкрития около българската рафинерия на "Лукойл" относно заобикаляне на европейските санкции срещу Русия. Изданието разкри, че през август, 2023 година страната ни изрично е попитала Европейската комисия дали в рамките на дерогацията може или не може да се купува руски петрол на цена от над 60 долара за барел, колкото е таванът в цената за руското черно злато, възприет от Г-7 и приет и от ЕС. Причината – идващият в страната ни руски петрол бил на по-висока цена. Запитването до Брюксел е от Агенция "Митници", а ЕК е дала зелена светлина.

Още: Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван

Защо няма нарушение?

Според Еврокомисията България има временна дерогация от основната забрана за покупка на руски петрол. Таванът всъщност не се прилагал за този внос - той се прилагал само за износ на руски петрол по море към трети страни (т.е. извън ЕС), обясни на обедния брифинг на ЕК говорител на Комисията.

"Тази дерогация има за цел да гарантира сигурността на доставките и България може да вземе едностранно решение да не се възползва от тази дерогация", заяви той.

Снимка: Lukoil

ЕК бе попитана дали потвърждава, че е дала разрешение на страната ни за покупка на руски петрол на цени над тавана, но отговор не дойде.

На въпрос планира ли ЕК мерки, така че България да не купува петрол над тавана и да няма допълнително заобикаляне на санкциите, от Комисията не отговориха с конкретика.

Още: Предложение: Продажбата на "Лукойл" да става само след решение на парламента

"Има дерогации в санкциите, които са приети единодушно от страните членки. Дерогацията свършва през 2024 и няма процес за промяната ѝ. Но сме наясно за планираното по-ранно отпадане в България", отвърна единствено говорителят.

Припомняме, че управляващите се разбраха от 1 март 2024 г. изключението от забраната за внос на руски петрол да отпадне напълно, а два месеца по-рано да се спре износът на продукти от руски петрол от "Лукойл Нефтохим".

Още: Заради ЕК бензинът и дизелът от руски петрол в България са поскъпнали

Детайлите

Зелената светлина от ЕК е позволила на България да внася руски суров петрол над ценовия таван от 60 долара в периода август – октомври 2023 година, пише Politico на база конфиденциални митнически данни. Става въпрос за внос на стойност 640 млн. евро според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Парите отиват в Русия и там се облагат с данъци – данъците отиват в руския държавен бюджет, една трета от който вече ще се харчи за войната в Украйна (в рамките на 2024 година). Данъците от задната вратичка за руския петрол - т.е. България - са 430 млн. евро, и то директни данъци.

Още: Година по-късно: Какво постигна ценовият таван на руския петрол?

По-рано българската рафинерия на "Лукойл" попадна под светлината на прожекторите и заради разкрития, че е извършвала незаконен реекспорт за Европа и дори САЩ - чрез прехвърляне на руски петрол от един танкер на друг по море. Освен това рафинерията е подпомогнала военната машина на Владимир Путин с 1 милиард евро.

В същото време горивата в България продължават да са на средноевропейска цена, не по-ниски.

Българските депутати мълчат

Actualno.com потърси коментари от представители на всички формации в парламента, но към момента те или отказват да говорят по материала на Politico, или заявяват, че им е нужно повече време, за да излязат с позиция.

Още: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа