16 среднощни ареста в Белгия, Салах Абдеслам не е сред задържаните

4008
16 среднощни ареста в Белгия, Салах Абдеслам не е сред задържаните
Снимка: Getty Images / Guliver

Белгийската прокуратура съобщи подробности за безпрецедентната антитерористична акция в неделя вечерта. При нея не са намерени следи от взривни вещества и от главния издирван.

По време на една от 19-те акции, проведени в центъра на столицата Брюксел и на различни места в страната, е имало престрелка. Тя е станала в общината Моленбек в столицата. Заподозрян, който се е опитал да окаже съпротива на полицията, е ранен и арестуван, предаде Ер Те Ел. (RTL).

В Брюксел се провежда антитерористична операция*

Армията и полицията започнаха в неделя вечерта специална операция срещу терористи в центъра на белгийската столица. Според телевизионн...

Извършени са 19 обиска, арестувани са 16 души. Главният заподозрян Салах Абдеслам обаче не е сред задържаните. Той е успял, по непотвърдена информация, да се измъкне с автомобил към Германия. Задържаните ще се явят тази сутрин пред съдия, който ще реши каква да бъде мярката им за неотклонение.

Информацията е дадена от прокуратурата на бърз брифинг, без да се отговаря на журналистически въпроси, предаде БНР. Интересен факт е, че по време на самата операция белгийските медии не подаваха информация, а социалните мрежи бяха "задръстени" със снимки на котки, за да не могат евентуални терористи да се ориентират какво се случва и къде.

Иначе е ясно, че и днес (23 ноември) нивото на терористична заплаха в Брюксел остава на най-висока степен. Няма да работи метрото, учебните заведения остават затворени. По-маловажните срещи и събития около Европейския съвет също се отменят, но срещата на Еврогрупата ще се състои. На нея ще се дискутира ситуацията в Гърция.

Междувременно френската полиция публикува информация за издирван трети мъж заради атентатите в Париж. Той е регистриран като бежанец в Гърция, на остров Лерос, под името М. ал-Махмуд. Махмуд е третото камикадзе, което е атакувало "Стад де Франс" на 13-ти ноември.

Брюксел остава блокиран

Белгийските власти все още издирват няколко заподозрени терористи, докато в столицата на страната са въведени безпрецедентни мерки за с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа