X
 
 

18 месеца затвор за френски бизнесмен, продавал лодки на мигранти

1093 0
photo of 18 месеца затвор за френски бизнесмен, продавал лодки на мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver
Френски собственик на фирма за продажба на лодки втора употреба е осъден на затвор за продажба на десетки плавателни съдове на отчаяни мигранти, които са ги използвали, за да пресекат Ламанша, съобщава БГНЕС. 45-годишният Емануел Дезру получил 18 месеца зад решетките и още толкова - условна присъда за продажба на 39 надуваеми лодки с двигатели, с които миграни са пресекли Ламанша.

Съучастник бил и таксиметровият шофьор, който организирал транспорта на лодките и някои от мигрантите на плажовете, Жан-Клод Демейер, на 54 г. Той също бе осъден от съда в Булон-сюр-меър на една година затвор. Полицията започна разследването си за нелегалния трафик, след арестуването на двама таксиметрови шофьори през януари на плаж близо до Кале през януари. Информация от арестуваните ги доведе до Дезру и неговата фирма, намираща се в град Деулемон на границата с Белгия.

Близо 20 000 мигранти и бежанци стигнали в Европа през 2019 г.

По море до Европа от началото на 2019 г. са стигнали 19 830 незаконни мигранти и бежанци, съобщи агенцията за миграция на ООН. 512 са з...

Той беше обвинен в подбуда към нелегалната миграция през Ламанша между октомври 2018 г. и март 2019 г. Този период съответства на забележим скок в преминаването на нелегални имигранти от афганистански, ирански, иракски и африкански произход, опитващи се да достигнат до Англия, което доведе до засилени патрули от британската и френската полиция. Мигрантите са се обърнали към тайния морски път, след като са били разочаровани от опитите да се качат на борда на камиони и други превозни средства, преминаващи от Франция до Великобритания през тунела под Ламанша, или на фериботи.

Полицията е открила 14 000 евро в брой в колата на Дезру в момента на арестуването му. Нито един от осъдените мъже не изрази никакво разкаяние за рисковете, които мигрантите са претърпели по време на пресичането на един от най-натоварените корабни коридори в света, заобиколен от силни течения и често лошо време.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители