2000 мигранти от Беларус са влезли нелегално в Литва

1416
2000 мигранти от Беларус са влезли нелегално в Литва
Снимка: Getty Images/Guliver

2000 мигранти от Беларус, които искат да напуснат страната, са влезли нелегално в Литва и вече са настанени временно по граничните пунктове, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле". Вилнюс обмисля да поиска помощ от Европейския съюз (ЕС) за справяне с бежанската вълна и за настаняване на мигрантите по други страни. Литва вече достигна лимита си за настаняване на мигранти по граничните пунктове, съобщи ръководителят на Държавната гранична служба (SOGG) на Литва Рустама Любаева.

Всички гранични пунктове в момента са пълни. Трябваше да вземем решение за настаняването на тези хора както в събота, така и в неделя, виждаме, че вече сме достигнали лимита на нашите възможности“, каза Любаева. Според граничните власти, от полунощ до сутринта на 2-ри август, 109 мигранти са преминали нелегално беларуско-литовската граница, а на 1 август техният брой е достигнал своеобразен негативен рекорд: 289 души. Вече няколко дни Литва обсъжда възможността да кандидатства за помощ при настаняването на мигранти в други страни от ЕС. Според министър-председателя на страната, обаче, кога точно ще бъде подадена такава жалба все още не е решено. Очаква се Вилнюс да се реши на тази крачка само ако "ситуацията стане трудна за управление".

Хванаха 12 мигранти в камион на ГКПП "Капитан Петко войвода"

Задържаха 12 души при специализирана полицейска акцията на граничен пункт "Капитан Петко войвода". Трафикантът е 55-годишен българин с ...

От началото на 2021 г. около 4000 души вече са преминали нелегално литовската граница от Беларус. Това е в пъти по-високо спрямо данните за цялата 2020 г. Според граничната служба на Литва най-много граждани на Ирак, Ирак и Сирия търсят нов живот през външната граница на ЕС с Беларус. Поради увеличения мигрантски поток от Беларус, на 2 юли Литва обяви извънредно положение в страната. Според министъра на вътрешните работи, настоящата ситуация е резултат от политиката на беларуския президент Александър Лукашенко, която "може да означава началото на хибридна война".

Подобно мнение изрази и европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която пристигна в Литва, за да се запознае със ситуацията на границата. "Това е провокация на режима на Лукашенко и ние трябва да покажем, че няма свободен достъп до територията на ЕС. Литва, ЕС, страните от Шенген трябва да блокират нелегалния достъп до Шенгенското пространство. Ето защо ние, целият ЕС , подкрепете Литва, за да можем да защитим общата си граница с Беларус “, каза Йохансон на пресконференция на литовското правителство. В края на май Лукашенко обяви, че Минск повече няма да задържа нелегални имигранти, които се опитват да влязат през Беларус на територията на Европейския съюз, чийто член е Литва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа