21 членки, включително България, поискаха ЕК да подкрепи земеделците

15883
21 членки, включително България, поискаха ЕК да подкрепи земеделците
Снимка: Gettyimages

21 страни-членки, сред които и България, съобщиха, че са се обединили в Брюксел, за да гарантират, че ЕС ще може да осигури през 2015 г. достатъчно средства, за да помогне на земеделците да преодолеят руското ембарго и други възможни кризи, предаде БГНЕС.

Мобилизацията чрез съвместна декларация, представена днес на среща в Брюксел, цели да попречи на Комисията да намали процента на разполагаемите средства, каквото намерение обяви в средата на октомври. 21 подписали се министри, сред които на Полша, Ирландия и Испания, изпратиха "много ясен сигнал на Комисията", заяви френският им колега Стефан Льо Фол.

"Невъзможно е да приемем система, при която в крайна сметка земеделците ще изгубят ниските цени, руското ембарго и намаляването на помощите", подчерта той. Спорът между държавите и Комисията ще трябва да бъде решен в рамките на големите пазарлъци за годишния бюджет, който трябва да бъде готов на 17 ноември, съобщи европейски източник.

"21-те държави имат с какво да блокират" преговорите по европейския бюджет за 2015 г., ако не бъдат удовлетворени, предупреди Льо Фол. Освен това министрите на Германия и Италия изразиха подкрепата си, въпреки че не подписаха общата декларация. Битката е за 450 милиона евро, предназначени за земеделски субсидии, на които 21-те искат да разчитат през 2015 г., за да осигурят финансирането на 344 милиона евро помощи, обявени още през август и на евентуални други мерки за подкрепа, взети междувременно.

Новата обща земеделска политика предвижда също "кризисен резерв", който може да бъде използван всяка година, на стойност 430 милиона евро, но срещу орязване с 1% на редовните европейски субсидии за земеделците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа