25 години затвор грозят арестуваните каталунски политици

697
25 години затвор грозят арестуваните каталунски политици
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанската прокуратура представи обвинителните заключения срещу каталунски политици, свързани със сепаратисткия процес в региона миналия октомври. Това съобщи вестник "Mundo".

Сред заподозрените е бившият заместник-ръководител на правителството на Каталуния, Ориол Жункерас. Прокурорите обвиняват политиците за подстрекателство към бунт и незаконно присвояване на държавни средства, като пледират за бившите членове на кабинета и парламента за присъда в размер до 25 години затвор.

Пучдемон пак на светло с нова партия, представя Съвета на Републиката на 30 октомври

Пучдемон е на прага на създаване на нова партия. Бившият регионален премиер на Каталуния днес ще направи опит да обедини всички сепарат...

Петима бивши съветници на правителството на Каталуния са застрашени от 16 години затвор. За бившият ръководител на на каталунското правителство Жорди Санчес, директорът на "Омнуим Културал" Жорди Куишарта, както и за бившата председателка на парламента Карме Форкадел прокурорите поискаха 17 години затвор, а Жункерас може да отиде в затвора за 25 години.

Освен това бе поискано от съда да откаже на политиците правото да заемат обществена длъжност за различни периоди от време. За бившия началник на каталунската полиция, Жозеп Луис Траперо наказанието може да достигне 11 години затвор.

Становището на прокуратурата не съвпада с позицията на адвокатската колегия на държавата, която зависи от правителството чрез Министерството на правосъдието.

Очаква се този орган да представи своето заключение по случая, в което да обвини каталунските политици за присвояване и призоваване за въстание.

Испания съди 18 каталунски политици

Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд за дело, свързано със сепаратисткия процес в региона. Това се посочва в...

Престъплението „подбуждане към бунт“, за което прокуратурата настоява досега, е едно от най-сериозните в испанския наказателен кодекс и се наказва с до 30 години затвор.

Предполага се, че ключовият фактор при осъждането за дадено престъпление е използването на насилие. На свой ред, призивът за въстание, за който говори Държавната адвокатска колегия, предвижда до 15 години затвор. Процесът на поддръжниците на разцеплението с Испания може да започне в началото на следващата година.

На 1 октомври миналата година в Каталуния бе гласуван въпросът за отцепването от кралството, като Мадрид първоначално нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае резултатите.

На 27 октомври парламентът в Каталуния одобри резолюция, с която обяви за независима републиката. Веднага след това в кралството бе заведено дело срещу лидерите на сепаратисткия процес.

Напрежение в Барселона, хиляди излязоха на протести (ВИДЕО)

Хиляди души излязоха на протести "за" и "против" независимостта на Каталуния, блокирайки части от центъра на Барселона в събота, предад...

Някои от тях избягаха от Испания, включително бившия лидер на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха задържани по време на съдебните процеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа