3/4 от живеещите в развитите страни са щастливи

20105
3/4 от живеещите в развитите страни са щастливи
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 3/4 от хората в развития свят казват, че са щастливи, но мнозинството от тях искат животът им да бъде по-прост, показва ново проучване в 20 от водещите световни сили, публикувано във вестник "Гардиън", предаде БГНЕС.

Замъглявайки теорията за увеличаващите се нива на депресия и унищожителния ефект на икономическия спад, проучването на "Ипсос Мори" сред 16 000 души по целия свят показва, че 77% от тях са щастливи. В Швеция процентът нараства до 88%, в Австралия – 85% и САЩ 83%.

Най-ниските нива на щастие има в Европа, като Испания е на дъното на класацията. Само 59% от испанците заявяват, че са щастливи. Великобритания в по средата със 79%. "На песимистичния фон изследването показва друга тенденция на световната обществеността – към носталгия към традициите и желанието за живот в по-бавни темпове и опростяване", обясни главният изпълнителен директор на "Ипсос Мори" Бен Пейдж.

Въпреки че 77% от хората споделят, че светът се променя прекалено бързо, повече от половината от анкетираните заявяват, че желаят да намалят темповете на живота си, а 61 на сто от тях смятат, че технологиите са част от решението, а не от проблема. Одобрението на тази теория е най-високо в Китай с 80% от жителите, които споделят това мислене, докато най-големите техно-скептици са във Франция.

Различни нюанси се наблюдават и с оглед на глобализацията, която е обвинявана за всичко - от унищожаването на работни места в Европа до обезсилването на правителствата. Голямо мнозинство от участниците в изследването смятат, че глобализацията е добра за тях (Китай - 81%, Индия - 71%, Бразилия - 68%). Но в по-богатите нации мненията са много по-различни. Във Франция само 24% от хората одобряват глобализацията. Процентът леко нараства в САЩ - 37% и Великобритания – 41%.

От друга страна, хората в развиващите се икономики чувстват далеч по-голям натиск да правят пари и да показват успехите си. 68% от китайците са съгласни с това, че всеки ден са подложени на напрежение за това какво са постигнали и колко пари са изкарали. Само 25% от италианците изпитват същото.

Анкетираните се оплакват и от това колко дигитален е станал животът им. 78% от китайците, 71% от британците, 71% от австралийците и 67% от американците се оплакват, че постоянно "гледат в екрани".

Любопитно е, че хората са много по-оптимистично настроени за перспективите пред техните семейства или местни общности, отколкото за възможностите пред света. Общо 59% имат оптимистичен възглед за това как техните семейства ще се справят през следващата година. Само 22% от хората са оптимистично настроени за перспективите пред света като цяло, пропорция, която спада до 20% в САЩ, 15% във Великобритания и 6% във Франция.

Изследователите са разпитали 16 000 възрастни мъже и жени в Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Испания, Великобритания и САЩ, Аржентина, Белгия, Полша, Русия, Южна Африка, Южна Корея, Швеция и Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа