Американските танкове Abrams пристигат в Украйна през септември

13012
Американските танкове Abrams пристигат в Украйна през септември
Снимка: Getty Images

Американските танкове Abrams вероятно ще пристигнат на украинското бойно поле през септември. Това съобщава Politico, като се позовава на шестима души, запознати с планирането. Новината идва на фона на опитите на Киев да си върне територия в контраофанзивата си.

Планът е през август да бъдат изпратени танкове Abrams в Германия, където ще бъдат подложени на последна проверка. След като този процес приключи, първата партида Abrams ще бъде изпратена до Украйна.

Още: Украйна очаква американски танкове за следващото настъпление

Потенциалните доставки през август и септември отбелязват най-конкретната времева рамка, спомената до момента. Представители на Пентагона по-рано казаха, че Abrams ще бъде в украински ръце някъде през есента. САЩ изпращат по-стари модели M1A1 вместо по-модерната версия A2, която би отнела една година, за да стигне до Украйна.

Администрацията на Байдън заяви, че иска да достави повече оръжия на Украйна възможно най-бързо, както за подпомагане на контранастъплението, така и за укрепване на защитата на нацията в дългосрочен план. Освен танковете, САЩ искат да започнат да обучават украински пилоти на изтребители F-16 преди бойните самолети да бъдат доставени, вероятно до края на годината.

Още: САЩ обявиха кога украинците ще завършат обучението на танковете Abrams

Пристигането на танковете през следващите седмици ще добави ново смъртоносно измерение към инвентара на Украйна, докато нейните сили се борят да пробият укрепената руска отбрана по фронтовата линия, която се простира на стотици мили. Въпреки че украинските войски постигнаха известен напредък по ос на нападение през последните дни, те поемат тежък артилерийски и авиационен огън, докато се движат бавно през гъсти минни полета и вражески дупки.

Първоначалната партида ще включва шест до осем танка, казва неназован източник. Общо САЩ планират да изпратят 31 танка. „Ние определено работим, за да ги изпратим в Украйна възможно най-бързо“, каза говорителят на Пентагона полковник Мартин О'Донъл, отказвайки да обсъди подробности относно графика.

Още: Танковете Abrams пристигнаха в Германия за обучение на украински войници

Преди украинските сили да могат да започнат да използват танковете, те трябва да приключат приблизително 10-седмичен курс за 31 тренировъчни танка в армейската база Графенвьор в Германия. Украинците са планирани да завършат това обучение през август, съобщи служител на Министерството на отбраната. Според други източници, танковете дори могат да пристигнат в Украйна още през август, но този график вероятно е твърде оптимистичен. 

Киев настоява усилено Abrams да пристигне възможно най-бързо. Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази надежда в интервю през юни, че танковете могат да пристигнат навреме, за да участват в настоящата контраофанзива. Но „не бива да се мисли само от гледна точка на това контранастъпление“, предупреди той.

Още: Пентагонът ускорява доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна

„Не трябва да гледате на това контранастъпление като на последно и решаващо“, каза Кулеба. „Ще има толкова много контраофанзиви, колкото са необходими, за да изгоним Русия от нашата територия“, уточни външният министър на страната.

Здравата броня и мощните оръжия на Abrams могат да помогнат на украинските сили да пробият в силно оспорваните южни и източни части, където войските търсят слабости. Тази седмица Киев направи нов натиск да си върне територията, като изпрати подкрепления и атакува южно от контролирания от Украйна град Орихов в Запорожка област.

Още: Армията на САЩ с песимистична прогноза за танковете "Ейбрамс" за Украйна

Ако Украйна успее да напредне там, това би могло да осигури възможност за силите на Киев да се придвижат към град Мелитопол, близо до Азовско море. Целта на движението на изток и юг е да се разделят руските сили, прекъсвайки сухопътния мост между Русия и окупирания от Русия Крим.

Но руските сили са прекарали месеци в копаене на добре укрепени позиции на стотици километри от фронтови позиции, което прави изтласкването им трудна задача. Украинската армия няма модерни изтребители, за да осигури въздушна подкрепа, оставяйки украинските сухопътни войски уязвими за атаки от руски хеликоптери и насочен минометен и артилерийски огън.

Още: "Първо идват танковете, после ядрените оръжия": Тръмп с критика към танковете за Украйна

Високопоставени представители на Пентагона казаха, че пред Украйна предстои тежка битка. „Тази офанзива ще бъде бавна, ще бъде трудна и ще има висока цена“, предупреди председателят на Обединения щат генерал Марк Мили на неотдавнашна пресконференция. Но украинските сили „все още разполагат с редица опции и можем да очакваме, че ще продължат да оказват натиск“, каза министърът на отбраната Лойд Остин тази седмица в Папуа Нова Гвинея.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа