Андрей Новаков: Хората мислят, че Европа не прави нищо, трябва да си направим изводите

2893
Андрей Новаков: Хората мислят, че Европа не прави нищо, трябва да си направим изводите
Снимка: Славея Йорданова

Европа посрещна пандемията малко лениво. Такова нещо в историята на Съюза не се беше случвало и нямаше разписана процедура, която да се използва.

"Имаше реакция, но тя беше малко закъсняла, когато имаше реакция обаче от ЕС, тя не беше обяснена. Сякаш няма химия вече между ЕС и гражданите. След като тази зараза отмине, трябва да си направим добре изводите. Да рестартираме този Съюз на разбираем за хората език, така че да не се губим повече в превода и когато се взимат такива мерки, те да бъдат обяснявани, защото хората остават с впечатлението, че ЕС не прави нищо, а това не е така." Това каза пред БНТ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

ЕК стартира 10 нови мерки за научни изследвания и иновации в борбата с коронавируса

В резултат на видеоконференцията на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел...

Италия беше една от тези държави, може би защото там първи в Европа пострадаха и имаха нужда от бърза реакция. "Това, което спомогна за усещането, беше, че други държави доста шумно рекламираха помощта си. На мен ми липсваше, това, че не можах да видя нито един камион с европейското знаме, носещ маски и защитни костюми за Италия, или самолетите от Европа с помощи към Франция. Не видях нищо за подготвения Airbuss - летяща болница и лаборатория, която да осигури помощ при нужда", поясни той.

ЕК одобри българската схема за запазване на работните места

Той допълни, че към днешния момент Европа е проявила гъвкавост и макар да не е отпуснала свежи пари за държавите, е направила така, че всички средства, които са налични по европейските фондове, да могат да бъдат ползвани по преценка на държавите.

"В тези преломни времена си мисля, че, както навсякъде другаде, така и в политиката, ще се отсеят сериозните от тези, които гледат да сърфират само по гребена на рейтинга в момента", каза Новаков.

"Първата и неотменима задача е хората да останат живи и здрави, колкото се може по-малко жертви да дадем по време на кризата и веднага след това възстановяване на икономическите щети. Всички страдат еднакво от това", коментира той.

ЕК настоява страните-членки да удължат забраните за пътувания до 15 май

Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да удължат забраните за несъществени пътувания в безвизовата зона на блока най-малк...

Малко по-късно днес предстои ЕП да гласува 100% от европейското финансиране да се отпуска, без да се търси съфинансиране от общините или държавите, свободният ресурс се очаква да отиде пак за борба с коронавируса, каза още Новаков.

ЕК с три критерия за премахване на карантините в Европейския съюз

Пакет "Мобилност" в момента "изглежда нелепо": "Винаги съм се чудил дали може да изглежда по-нелепо отколкото преди 3 години, е може." Бяхме готови за различни сценарии и варианти, това беше най-малко вероятния - очаквах да го гласуваме септември, а не сега в разгара на пандемията. Мислех, че разумът ще надделее, , каза евродепутатът. "Разочарован съм от това, но сме предприели мерки. С колеги от други партии искаме от председателя на ЕП отлагане на разглеждането на пакета до края на извънредното положение. Готови сме с изменения и допълнения." В момента трудно се събира подкрепа, физически не сме заедно.

"Днешният еврокомисар по транспорт, по моя лична оценка - познава далеч по-добре спецификата на бранша, каза, че в преходния период от 18 месеца, в който пакетът няма да се прилага, ако бъде приет, ще се внесе ново предложение, който да го обезсили. Особено ако останат такива нелепи изисквания като връщане на празен камион и на водач в държавата останат. Аз съм умерен оптимист за развитието на ситуацията - четвърта година вече го говорим и той не е приет", обясни Новаков.

 

ЕК дава 3,8 млрд. евро за Западните Балкани и съседите на изток и юг на ЕС

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви днес, че Европейската комисия(ЕК) отпуска 3,8 милиарда евро средства за Западните Б...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа