Ангела Меркел обяви нови мерки срещу коронавируса в Германия

5691
Ангела Меркел обяви нови мерки срещу коронавируса в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус в Германия, канцлерът Ангела Меркел и кметовете на големите градове решиха да въведат нови мерки. Те включват ограничаване работата на заведенията и използване на армията, съобщи АРД, цитиран от БГНЕС.

Въоръжените сили и институтът „Роберт Кох” да изпращат експерти в огнищата на зараза от коронавирус, решиха Ангела Меркел и кметовете на единадесетте най-големи германски градове. Подкрепата е полезна и необходима, ако за седем дни бъдат регистрирани повече от 35 новозаразени на 100 000 жители. Ако по-късно тези стойности се повишат до 50 новозаразени, градовете трябва да въведат и по-обширни ограничения. Това включва, например, изискването за носене на маска на публични места, ако там не може да се поддържа необходимата дистанция. Предвидени са също ограничения за работата на заведенията и ограничения за продажба на алкохол, както и допълнителни ограничения за броя на участниците в събития и частни тържества.

Опасен скок в Германия - над 4 000 нови заразени за 24 часа

Германия преживява „опасен скок“ на новите случаи на Covid-19. Това заяви здравният министър на страната Йенс Шпан в четвър...

„Наясно съм, че мерките, които са необходими сега, причиняват болка”, каза канцлерът след видеоразговора с кметовете. Например, забраната за работа на заведенията ще ги засегнат сериозно, а те вече изпитва трудности. А ограничаването на сватби и други тържества засяга дълбоко личния живот на хората, но основният приоритет е, ако е възможно, да не се стига до блокиране на икономическия и социалния живот, както се случи през пролетта", заяви германският канцлер.

Меркел призова по-специално младите хора да приемат сериозно правилата срещу коронавируса и да помислят за онова, което е важно - здравето на собственото семейство или възможностите за обучение, които обаче зависят от силната икономика. „Всичко ще се върне: купони, излизане, забавления без корона–правила”, каза канцлерът. "Сега обаче е необходимо да се носят маски, да се спазва дистанция, да се използва приложението „Corona” и да се проветрява редовно", допълни тя.

Работата на администрацията трябва да бъде реорганизирана така, че да могат да се контролира изпълнението на ограниченията. Ако увеличаването на броя на инфекциите в огнищата не спре до десет дни най-късно, допълнителните ограничения са неизбежни.

По информация на „Дойче веле”, мерките за Берлин влизат в сила от тази нощ. От 00:00 часа на 10 октомври се забранява продажбата на алкохол на територията на Берлин, а ресторантите и баровете трябва да затворят не по-късно от 23:00 часа. Няколко собственици на барове вече подадоха жалба в градския конституционен съд срещу това разпореждане на местните власти. Мерките включват също забрана на едно място да се събират повече от 10 човека.

Крути мерки срещу коронавируса в Германия - на прицел са германските депутати

Германският парламент задължи политиците да носят маски, тъй като случаите на COVID-19 в германската столица растат. Понастоящем четири...

По време на пресконференция кметът на Берлин Михаел Мюлер подчерта, че разпространението на коронавирус в Германия през пролетта е било спряно единствено благодарение на бързите и радикални мерки за ограничаване на контактите между хората. 

Пресконференцията премина на фона на стачката в обществения транспорт в Берлин. Днес в германската столица не работи метрото и не се движат автобусите и трамваите. Вследствие на това градските електрички бяха препълнени. Изданието подчертава, че Мюлер не е отговорил на въпроса, доколко уместни са подобни стачки на обществения транспорт в условията на пандемия. Берлинската клиника „Шарите” е започнала подготовка за втора вълна на пандемията. Болницата е била принудена да съкрати броя на плановите операции, за да освободи ресурс за очакваните пациенти с COVID-19. Заради ръста на заразените с коронавирус Берлин е включен в списъка на зоните с повишен риск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com