Арестуваха албански депутат за убийство в Белгия

5412
Арестуваха албански депутат за убийство в Белгия
Снимка: Getty Images / Guliver

Албанската полиция арестува депутат, осъден в Белгия задочно за убийство през 1999 г., което разчисти пътя за екстрадирането му в Брюксел.

Парламентът вече бе вдигнал имунитета на Марк Фроку (на снимката), представител на малката Християндемократическата партия, която е в съюз с управляващите социалисти.

Според албанската прокуратура "Белгия е издала международна заповед за арест на Марк Фроку, осъден с още трима албанци за предумишлено убийство на техен сънародник през 1999 г. в Брюксел."

През януари 2010 г. в брюкселски съд бе осъдили четиримата задочно на 10 години затвор. Този факт бе припомнен от албанската прокуратурата в нейно писмо до парламента, който впоследствие свали имунитета на депутата.

Обвинението смята, че убийството на Александар Курти в Брюксел през 1999 г. е свързан със съперничество между криминални групи, занимаващи се с трафик на хора.

Очаква се процесът срещу Фроку да започне отново през октомври. "Не съм участвал в такова престъпление. Тогава не бях в Белия. Тези обвинения са неверни", заяви Фроку в парламента, когато се обсъждаше отпадането на имунитета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа