Бан Ки Мун не подкрепи папата за "арменския геноцид"

8352
Бан Ки Мун не подкрепи папата за "арменския геноцид"
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният секретар на Обединените нации Бан Ки Мун нарече убийствата на арменци от османски турци преди 100 години "ужасяващи престъпления", но не подкрепи папа Франциск в изказването му, че те са "първият геноцид на 20 век", заяви говорител на ООН, цитиран от "Асошиейтед прес" и БГНЕС.

Турция отрича убийствата да са геноцид и в отговор на изявлението на папата привика посланика на Ватикана в страната и обвини духовния лидер в разпространяване на омраза.

Според историци до 1,5 млн. арменци са били убити от турците в периода около Първата световна война - действие, което се разглежда от някои като геноцид. Според Анкара обаче броят на загиналите е раздут и част от загиналите са жертва на гражданска война и безредици.

Според говорителя на ООН Стефан Дужарич генералният секретар се е запознал с изказването на папата и е напълно наясно с "чувствителността към категоризирането на станалото" през 1915 и честванията на 100 годишнината на "трагичните събития" в Армения и на други места по света на 24 април.

Според Дужарич Бан Ки Мун не е ориентиран към създаването на международна комисия, която да изследва фактите около убийствата, допълвайки, че "има дискусия със засегнатите страни и общности и мисля, че е важно тези дискусии да продължат".

Изказванията на папа Франциск бяха направени по време на литургия в базиликата "Св. Петър" в памет на стогодишнината, която беше посетена от арменски духовници, както и от президента на страната Серж Саркисян. По време на службата Франсиск заяви, че е негово задължение да почете паметта на невинните мъже, жени и деца, които са били "безсмислено" убивани от османските турци.

През 2009 г. Турция и Армения подписват споразумение да отворят границите си и да установят дипломатически отношения, което обаче така и не се случва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа