Без отпуск или ротация - Русия не позволява връщането на войниците си от фронта

8908
Без отпуск или ротация - Русия не позволява връщането на войниците си от фронта
Снимка: Getty images

От септември най-използваната търсачка в Русия "Яндекс" подобрява рекорди от запитвания кога мобилизираните ще се върнат от войната в Украйна. Това пише изданието "Верстка", позовавайки се на данни от Yandex Wordstat.

Над 134 000 са запитванията: "Кога ще се върнат мобилизираните?". Своите въпроси роднините и близките на мобилизираните руснаци задават и към местните власти. Те оставят коментари в официалните страници на началниците на регионите в руската социална мрежа "ВКонтакте".

Кога ще се върнат: Рекорд на този въпрос за мобилизираните в Русия

В чатовете в Телеграм самите мобилизирани се оплакват от липса на ротация. На военните им е обещано, че ще бъдат сменени от хора на договор и ще могат да излязат в отпуск до декември. Но сега се говори, че ще могат да се върнат у дома само след края на т.нар. "специализирана военна операция."

Още: Русия е мобилизирала още 230 000 в армията си

По-често ли се обръщат мобилизираните към правозащитници и организации, за да напуснат фронта?

Въпросът коментира Иван Чувиляев от проекта "Хванете гората", който е създаден през 2022 г. и помага на руснаците как да избегнат мобилизацията и да заминат зад граница. Сега проектът консултира онези, които искат да дезертират или да напуснат фронта по какъвто и да било начин. 

"От м. май 2023 г. насам силно расте статистиката за дела, свързани с дезертьорство. Не можем да посочим точния брой, защото в това число влизат и консултациите, свързани с това как човек да остави частта си, как да му се помогне да напусне страната или помощ в търсенето на адвокат, ако мъжът вече е задържан. Това са много различни неща. Но общият брой подобни дела расте", разказва Чувиляев.

Какво е обяснението

Обяснението е много просто, започвайки от май, дори от края на април т.г., някои военнослужещи, сключили договор, започнаха да получават отпуск. Не тези, които попаднаха в т.нар. частична мобилизация, а именно тези, които са сключили договор, т.е. професионалните военни. Те започнаха да получават отпуск и разбира се - не се връщат от него. Първото, което правят щом разберат, че им е отпуснат отпуск от две седмици, е да ни попитат какво да правят.

Още: Палежите не са достатъчни: Първи опит в Русия за взривяване на военен комисариат (СНИМКИ и ВИДЕО)

Никой не лекува ранените

Опитват се да стигнат до лекарска комисия, до медицинска помощ, защото никой не лекува ранените и няма намерение да го прави. В крайна сметка се опитват да напуснат страната. Взимат това решение, защото то е единственият начин да не се върнат на фронта или да не попаднат в затвора.

Отпуск се дава много трудно или по-точно - почти не се отпуска. Получават го най-вече онези, които са подписали договори до "частичната мобилизация." 

"Не си спомням за случай, в който човек е отишъл във военния комисариат след получена повиквателна, отишъл е на фронта през септември-ноември, и е получил отпуск. На тях просто им казват - няма да има никаква ротация, който  е мобилизиран - остава на фронта, ако оживее - до края на войната", коментира още Чувиляев.

Още: Трима руски военни се взривиха с граната по непредпазливост (ВИДЕО)

Важните промени във военния закон в Русия от 1 октомври 2023 г. 

Федералният закон за промени в кодекса на Руската федерация за административните нарушения затегна отговорността за несъблюдаване на отговорностите, свързани с военния отчет.

Още: Палежите на военни комисариати в Русия - бунтът на възрастните в защита на младите от мобилизация (ВИДЕО)

Основните промени са:

  • Въведена е нова глоба за военния отчет. Работодателите ще бъдат глобявани за неизпълнение на отговорностите по осигуряването на своевременното оповестяване и явяване на сътрудник, подлежащ на призоваване в сборните пунктове или във воинските части. 
  • Размерът на глобите за организации е от 400 до 500 000 рубли, а за длъжностни лица от 60 до 80 000 рубли. 
  • Увеличена е и глобата на непредоставяне на списък на военнозадължените и за неоповестяване за привикване за призовка. Работодателят е длъжен да предостави списък на гражданите, подлежащи на първоначално представяне на воински отчет в руски военен комисариат в установения срок.

Още: Руските компании масово предават служителите си на военните служби поради страх от глоби

  • Увеличена е и глобата за несъобщаване за прием или уволнение на подлежащия на военен отчет. Работодателят е длъжен да съобщи във военния комисариат за приема или уволнението на подлежащия на отчет в срок от пет дни. 
  • Ръст на глобите има и за гражданите: за неявяване във военен комисариат без уважителна причина; за несъобщаване за промяна на семейното положение или смяна на местожителството; при несъобщаване за напускане на страната; неявяване за медицински преглед; умишлено повреждане или унищожаване на документи за военен отчет. Новите глоби за гражданите са в размер от 1000 до 30 000 рубли.

Още: Русия ще разглежда палежите на военни комисариати като терористичен акт или диверсия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com