Без задължителни домашни за учениците в Полша: Ето защо

967
Без задължителни домашни за учениците в Полша: Ето защо
Снимка: iStock

Учителите в Полша вече няма да дават задължителна домашна работа на малките ученици до трети клас, а за по-големите ще е по желание. Това реши полското правителство, съобщава Associated Press, цитирано от БТА.

Правителството на премиера Доналд Туск наложи забраната този месец на фона на дискусия, свързана с необходимостта от осъвременяване на полската образователна система, която според критици набляга на зубрене и домашни, а не на критично мислено и креативност. Според решението учителите вече не трябва да дават задължителни задачи за домашна работа на учениците от първи до трети клас. От четвърти до осми клас домашните са по желание и няма да влияят на оценката на децата.

Още: Галин Цоков: Не намаляваме домашните за учениците

„Радвам се за това“, казва ученичка в пети клас, която живее във Варшава. „Повечето ми съученици сутрин преписват домашните от други хора или от интернет, така че няма смисъл“, добавя тя. Бащата на ученичката също одобрява решението на правителството. „Ако има нещо, което да направи така, че учениците да ходят на училище с повече удоволствие, вероятно то е добре както за тях, така и за училището“, казва той. Съпругата му обаче е скептично настроена.

„Не съм доволна, защото (домашните) са начин за затвърждаване на наученото“, казва тя. „Това помага да сме наясно какво наистина е научило детето и какво се случва в училище“, допълва майката на ученичката.

Промени по образователната система в Полша 

Образователната система в Полша е подложена на редица спорни промени. Почти всяко ново правителство се е опитвало да направи нововъведения - нещо, което според много учители и родители ги е объркало и обезкуражило.

Повече спорове се появиха през последните години, след като в нови учебници бяха прокарани много консервативни възгледи, отбелязва Associated Press. От години учителите напускат училищата заради ниски заплати и политически натиск. Настоящото правителство се опитва да увеличи възнагражденията на учителите и обеща други промени, които преподавателите одобряват.

Още: Предложение: Забраняват писмените домашни работи по време на ваканции

Славомир Брониарж, ръководител на Съюза на полските учители, заяви, че макар и да признава необходимостта от облекчаване на тежестта върху учениците, новите правила за домашните работи са още един случай на промяна, наложена отгоре без адекватни консултации с преподавателите. „Като цяло учителите смятат, че това се случи твърде бързо, твърде прибързано“, казва той. Той твърди, че премахването на домашните работи може да задълбочи разликите в образованието между децата, които получават повече помощ вкъщи, и тези от по-бедни семейства, които имат по-слаба подкрепа и по-ниски очаквания. Вместо това той настоява за по-всеобхватни промени в цялата учебна програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа