„BioNTech“: Ваксината ни неутрализира новите щамове на коронавируса

1714
„BioNTech“: Ваксината ни неутрализира новите щамове на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Германската компания „BioNTech“ заяви, че предварителното проучване показва, че нейната ваксина действа срещу ключовата мутация на коронавируса, открита в щамове във Великобритания и Южна Африка, които според експерти са по-заразни от оригиналния щам Covid-19, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Направените тестове показват, че „антителата на хора, които са получили ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 ефективно неутрализират ключовата мутация на SARS-CoV-2, която се среща в два силно трансмисивни щама“, заяви германската компания, разработила ваксината с американската „Pfizer“. 

Може да има забавяне в доставките на ваксината на BioNTech и Pfizer

BioNTech работи усилено с партньора си Pfizer да увеличи производството на ваксината срещу коронавируса, обявиха основателите на герман...

Припомняме, че преди дни британски учен коментира, че има голяма въпросителна дали ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 ще работят що се отнася до открит наскоро вариант на вируса в Южна Африка. Това каза професорът по медицина в Оксфордския университет Джон Бел пред Times Radio. По думите му, ваксините ще са ефективни срещу т.нар. британски вариант на коронавируса, но че не знае дали ще е така срещу открития в Южна Африка вариант 501.V2. Професорът се опасява, че мутациите на този вариант може да са такива, че антителата, създадени с ваксина, да не разпознават вируса. За това обаче няма достоверна научна информация.

Все пак сър Бел изказа предположението си, базирайки се на това, че 501V2 изглежда по-заразен и вероятно това е така, защото е мутирал в посока да се „захваща“ по-лесно за човешките клетки. Професорът посочи, че екип учени от Оксфордския университет проучват подробностите и предупреди, че дори и да има проблем с ваксините, те лесно могат да бъдат преработени за няколко седмици – по-точно най-вероятно до 6 седмици.

"Мисля, че е малко вероятно тези мутации да блокират ваксиналните ефекти напълно", каза Джон Бел. Въпреки че има нови мутации на коронавируса, досега няма никакви данни, че някоя от тях прави COVID-19 по-тежка болест. А вестник Metro напомня, че половин век има ефективни ваксини срещу вирусни заболявания като различните видове шарка, въпреки че тези вируси мутират леко – същото се очаква да е и с COVID-19.

 Да припомним още, че модификациите на коронавируса не са непознати за учените. Още през декември например пулмологът д-р Александър Симидчиев каза:

BioNTech: За 6 седмици можем да направим ваксина срещу новата мутация на коронавируса

Германската фармацевтична компания BioNTech може за 6 седмици да изготви ваксина срещу новия щам на коронавируса. Това заяви генералния...

„В България този „нов мутирал вирус“ беше установен още през април. Този вирус беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси, още през април от български автори. В момента този вирус се разпространява в Англия. Те често секвенират вирусите и може да проследят всяка промяна на вируса. Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа“.Той поясни, че коронавирусите са изменчиви и много често част от генетичната им информация се променя. Подчерта също, че тази мутация я има и в Южна Африка.

Още:

По-опасен ли е "британският” щам на COVID-19?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа